24. avgust 2023 11:12

Šest zemalja biće pozvano u BRIKS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šest zemalja biće pozvano u BRIKS

Foto: Pool Photo via AP/Alet Pretorius

JOHANESBURG - Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija pozvani su u članstvo BRIKS-a, saopštio je danas predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

On je rekao da će punopravno članstvo tih zemalja u BRIKS-u početi 1. januara 2024. godine, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da je prijem novih članica prva faza proširenja petorke.

Lideri BRIKS-a pozdravili proširenje te organizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas novoprimljenim članicama BRIKS-a, uveravajući da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja te organizacije u svetu.

"Želeo bih da čestitam našim novim članicama koje će sledeće godine raditi punom parom", rekao je Putin, govoreći putem video veze na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Južnoj Africi, preneo je TASS.

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da će širenje BRIKS-a dati novi podsticaj mehanizmu saradnje grupe. 

UAE i Etiopija pozdravili odluku BRIKS-a o proširenju

Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija pozdravili su danas odluku lidera BRIKS-a o proširenju i o pozivu u članstvo ekonomskog saveza za ove dve zemlje.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emiarat (UAE) šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan izjavio je danas da poštuje uključivanje svoje zemlje u BRIKS.

"Poštujemo viziju rukovodstva BRIKS-a i cenimo uključivanje UAE u članstvo ove važne grupe. Radujemo se kontinuiranoj posvećenosti, saradnji za prosperitet, dostojanstvo i dobrobit svih nacija i ljudi širom sveta", napisao je predsednik UAE na platformi X (Tviter).