24. avgust 2023 15:15

Lavrov: BRIKS će zadržati ime, kriterijum proširenja pozicija i ugled kandidata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: BRIKS će zadržati ime, kriterijum proširenja pozicija i ugled kandidata

Foto: AP Photo/Themba Hadebe

JOHANESBURG – Kriterijumi za razgovor o proširenju BRIKS-a su autoritet i pozicija zemlje kandidata na međunarodnoj sceni, rekao je danas novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Naravno, uzeli smo u obzir kriterijume i procedure koje su odobrene za zemlje partnere. Ali pre svega, uzeta je težina, autoritet, značaj ove ili one zemlje kandidata za članstvo i, naravno, njena pozicija u međunarodnoj areni, jer se svi zalažu da se u naše redove dodaju istomišljenici“, rekao je Lavrov nakon trodnevnog samita BRIKS-a u Južnoj Africi na kome je doneta odluka o proširenju.

BRIKS je ekonomski savez koji okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, a početni slova naziva tih država čine naziv organizacije.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija su zvanično pozvane da se pridruže BRIKS-u, saopštio je danas predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa nakon samita te grupe u Johanesburgu.

Sve zemlje BRIKS-a zalažu se za očuvanje naziva grupe, a novopridružene zemlje nisu predložile nešto drugo, rekao je novinarima šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Svi su za zadržavanje imena.Ono je već postalo brend, a niko od novoprimljenih članica BRIKS-a nije predložio nešto drugo.To će naglasiti kontinuitet celog našeg rada ", rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova saopštio je novinarima da je siguran da će samit BRIKS-a koji treba da se održi u Kazanju 2024. godine biti uspešan.

„Sreća je uvek potrebna. Ali garantujem vam da je uspeh zagarantovan“, rekao je on na pitanje o spremnosti Rusije da bude domaćin samita, prenosi TASS.

On je naveo da će ministri finansija i predsedavajući centralnih banaka zemalja BRIKS-a formirati radnu grupu za naredni samit u Kazanju o formiranju alternativnog platnog sistema.

Lavrov je podsetio na projekat pula rezervnih valuta BRIKS-a. Prema njegovim rečima, to je „preteča koraka koje zemlje BRIKS-a planiraju da preduzmu, koraka za olakšavanje korišćenja nacionalnih valuta, ali što je najvažnije, za formiranje alternativnog sistema plaćanja”.

„Kako će to tačno izgledati, taj zadatak je ostavljen da se njime bave ministri finansija i predsednici centralnih banaka. Oni treba da formiraju odgovarajuću radnu grupu i pripreme preporuke za šefove država za sledeći samit u Kazanju“, rekao je Lavrov.

On je dodao da su zemlje članice BRIKS-a sada fokusirane na "pronalaženje načina da obezbede međusobnu trgovinu, zajedničke ekonomske projekte i investicije na način da to ne zavisi od sistema koji kontrolišu SAD i njeni zapadni saveznici" i da za sada nije bilo reči o "jedinstvenoj valuti".