13. septembar 2023 15:46

Posle Litvanije i Estonija zabranila ulazak vozila sa ruskim tablicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Posle Litvanije i Estonija zabranila ulazak vozila sa ruskim tablicama

Foto: Shutterstock.com/Oleksiy Mark, ilustracija

TALIN/RIGA/VILNJUS - Estonija je danas zabranila vozilima sa ruskim registarskim tablicama da uđu na teritoriju te zemlje, nakon što su to učinile i Letonija i Litvanija.

Reč je o zajedničkom i koordinisanom potezu, koji je donet u skladu sa nedavnim tumačenjem sankcija koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog rata u Ukrajini, prenosi AP.

Estonija je jutros uvela ovu meru i time se uskladila sa sličnim akcijama Letonije i Litvanije, preduzetim ranije ove nedelje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije saopštilo je da je odluka baltičkih zemalja usledila nakon "dodatnog tumačenja sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, koje je 8. septembra objavila Evropska komisija".

"Cilj sankcija Rusiji je da se primora zemlja agresora da se povuče ka svojim granicama", naveo je estonski ministar unutrašnjih poslova Laure Lajenemec.

Zabrana ulaska motornim vozilom primenjuje se nezavisno od boravka vlasnika u Estoniji ili EU.

Postoje i određeni izuzeci, pa se tako zabrana ne odnosi na vozila koja koriste diplomatske i konzularne misije EU i njihove države članice, što uključuje vozila koja koriste delegacije, ambasade i misije.

Motornim vozilima sa ruskim registarskim tablicama dozvoljeno je da napuste Estoniju, dodalo je Ministarstvo.