25. septembar 2023 13:15

Delegacija Srbatoma na konferenciji u Beču, Grosi ponovo direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Srbatoma na konferenciji u Beču, Grosi ponovo direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BEČ - Delegacija Srbije učestvuje zajedno sa predstavnicima 176 država članica na 67. redovnom zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) u Beču, na čijem otvaranju je Rafael Marijano Grosi ponovo izabran na mesto generalnog direktora i na čelu Agencije ostaće do 2. decembra 2027. godine.

Na Generaolnoj konferenciji, koja će trajati do 29. septembra u sedištu Agencije u Beču, diskutovaće se o najvažnijim pitanjima iz njene nadležnosti, saopštili su iz Srbatoma.

Biće usvojen izveštaj za prethodnu godinu, program i budžet za narednu godinu i donete odluke o pitanjima koja su između dva zasedanja podneta od strane Saveta guvernera, generalnog direktora Agencije ili države članice.

Grosi će otvoriti ovogodišnji Naučni forum o nuklearnim inovacijama u cilju postizanja nulte emisije ugljen dioksida (Nuclear Innovations for Net Zero).

Učesnici foruma, istraživaće nove inovacije u nuklearnoj energiji, koje mogu pomoći da se proizvodnja energije zasnovana na fosilnim gorivima brzo zameni sigurnom i pouzdanom nuklearnom energijom sa niskim sadržajem ugljenika.

Na forumu će biti reči i o novim naprednim nuklearnim reaktorima za proizvodnju energije, a govoriće se i o inovacijama kroz digitalizaciju, veštačkoj inteligenciji, robotici i naprednoj proizvodnji.

Razmatraće se i korišćenje nuklearne energije u industrijskim procesima, transportu i sistemima grejanja zgrada, kao i za električnu energiju.

Nove članice Agencije u ovoj godini postale su Republika Zelenortska Ostrva i Republika Gambija.

Naša zemlja (tadašnja Savezna Republika Jugoslavija), dobila je punopravno članstvo u Agenciji 21. oktobra 2001. godine, a Republika Srbija je, po osnovu sukcesije, nastavila svoje članstvo posle prestanka Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Ove godine se navršava i 70 godina od kada je nekadašnji predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer održao govor pod nazivom "Atomi za mir" u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 8. decembra 1953. godine u Njujorku, što je bila inspiracija za stvaranje Međunarodne agencije za atomsku energiju.