7. oktobar 2023 07:15

EU pozdravila odluku da se Nobelova nagrada za mir dodeli Mohamadijevoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU pozdravila odluku da se Nobelova nagrada za mir dodeli Mohamadijevoj

Foto: via AP/Reihane Taravati

BRISEl - Evropska unija pozdravlja odluku da se Nobelova nagrada za mir dodeli Narges Mohamadi za ''njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve'', navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

''Kao istaknuti iranski zagovornik ljudskih prava i član iranske nevladine organizacije ''Centar za branioce ljudskih prava', Narges Mohamadi je uvek vodila kampanju za prava žena, ukidanje smrtne kazne i poboljšanje uslova u zatvoru u Iranu'', navodi se u saopštenju i dodaje da se Mohamadijeva trenutno nalazi na služenju zatvorske kazne od 12 godina u iranskom zatvoru.

''Ona nikada ne prestaje da koristi svoj glas da zaštiti ljudsko dostojanstvo i prava Iranaca, čak i iz zatvorske ćelije. Ona je inspiracija svima koji veruju da su ljudska prava temelj mirnih i demokratskih društava'', navodi se u saopštenju, uz poruku da će EU ''nastaviti da se zalaže za poštovanje ljudskih prava u Iranu i drugde i za slobodu svih onih koji su – kao i ona – nepravedno pritvoreni.

Norveški Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli Mohamadijevoj, a aktivistkinja je na svom nalogu na mreži Iks navela da je globalna podrška i priznanje njenom zalaganju za ljudska prava čini još "odlučnijom i odgovornijom".

Ona je u saopštenju upućenom Njujork Tajmsu, dodala da joj nagrada i podrška takođe daju još više žara i nade.

"Ja se nadam da će ovo priznanje učiniti da Iranci koji protestuju i zalažu se za promene budu još jači i organizovaniji. Pobeda je blizu", navela je Mohamadi na platformi Iks.

Iranski mediji su preneli da je ona Nobelovu nagradu za mir dobila "zbog svojih aktivnosti protiv nacionalne bezbednosti Irana".

"Narges Mohamadi je nagradu dobila od Zapada", prenela je poluzvanična iranska novinska agencija Fars.

Iranske vlasti uhapsile su Mohamadi u novembru pošto je prisustvovala komemoraciji za žrtvu nasilnih protesta 2019. godine. Bila je u zatvoru 13 puta i osuđena pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora, prenosi AP.

Mohamadi je 19. žena koja je za 122 godine dobila nagradu, i druga Iranka, posle Širin Ebadi, koja je postala Nobelovka 2003. godine

Pre nego što je uhapšena, Mohamadi je bila potpredsednica zabranjenog Centra za odbranu ljudskih prava u Iranu, čiji je osnivač Širin Ebadi.

Nagradom Andrej Saharov odlikovana je 2018. godine.

Nobelova nagrada, čija je vrednost oko milion dolara, biće dodeljena u Oslu 10. decembra na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.