29. decembar 2022 15:15

Ministarstvo odbrane Belorusije: PVO oborio ukrajinsku raketu, delovi pali u blizini beloruskog sela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo odbrane Belorusije: PVO oborio ukrajinsku raketu, delovi pali u blizini beloruskog sela

Foto: Russian Defense Ministry Press Service/

MINSK - Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana te zemlje danas oborila ukrajinsku raketu S-300, a da su delovi oborenog projektila pronađeni u blizini sela Gorbaha u beloruskoj Brestskoj oblasti.

"Danas oko 10 časova po lokalnom vremu PVO je gađala vazdušno-desantni cilj. Delovi oborene rakete pronađeni su u blizini sela Gorbaha u Brestskoj oblasti. Proverom je utvrđeno da fragmenti pripadaju vođenoj raketi S-300, lansiranoj sa teritorije Ukrajine", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi agencija Belta.

Beloruska agencija objavila je fotografije i video zapise na kojima su, kako navodi, delovi rakete S-300 koji se nalaze na praznom poljoprivrednom polju.

Ministarstvo odbrane nije pružilo nikakve informacije o eventualnim žrtvama ili šteti i dodalo je da će detaljnije informacije dati u bliskoj budućnosti.

Vojni komesar Brestske oblasti Oleg Konovalov oglasio se video porukom koju je na društvenim mrežama objavila Belta, rekavši da lokalni stanovnici nemaju apsolutno o čemu da brinu i naveo da se "nažalost, takve stvari dešavaju".

Ranije danas, agencija Belta izvestila je da je raketa ukrajinskog sistema S-300 pala između 10 i 11 časova po lokalnom vremenu na teritoriju Belorusije.

Kako je navela agencija u izveštaju, o incidentu je odmah obavešten predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, a prema njegovom nalogu, tim zaposlenih u Istražnom komitetu i Ministarstvu odbrane radi na utvrđivanju uzroka pada rakete.