23. novembar 2023 12:42

Policija u Nepalu pendrecima i suzavcima rasterala demonstrante

Izvor: TANJUG

podeli vest

Policija u Nepalu pendrecima i suzavcima rasterala demonstrante

Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha

KATMANDU - Interventna policija U Nepalu upotrebila je pendreke i suzavac kako bi zaustavila desetine hiljada pristalica bivšeg nepalskog kralja koje su danas pokušale da marširaju do centra prestonice tražeći vraćanje monarhije i nekadašnjeg statusa hinduističke države.

Demonstranti su se, mašući nacionalnom zastavom i uzvikujući slogane u znak podrške bivšem kralju Gjanendri, okupili u predgrađu Katmandua i pokušali da krenu ka centru grada.

Interventna policija ih je blokirala, tukla, ispaljivajući suzavac i vodeni top, prenosi AP i dodaje da je na obe strane zabeleženo više lakše povređenih lica.

Pristalice bivšeg kralja došle su u Katmandu iz cele zemlje da zahtevaju povratak monarhije koja je ukinuta 2008. Optužili su vladu i političke stranke za korupciju i neuspešno upravljanje.

"Volimo svog kralja i zemlju više od svojih života. Vratite monarhiju. Ukinite republiku", uzvikivala je masa.

Nedelje uličnih protesta 2006. primorale su tadašnjeg kralja Gjanendru da napusti svoju autoritarnu vladavinu i uvede demokratiju.

Dve godine kasnije, novoizabrani parlament izglasao je ukidanje monarhije i proglasio Nepal republikom sa predsednikom kao šefom države.

Od tada, Gjanendra živi kao privatni građanin bez moći ili državne zaštite.