31. decembar 2022 14:49

Vojska u Mjanmaru ukida policijski čas za Novu godinu, strah ostaje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojska u Mjanmaru ukida policijski čas za Novu godinu, strah ostaje

Foto: AP/Aung Shine Oo

BANGKOK - Vladajuća vojna hunta u Mjanmaru je objavila da će uobičajeni policijski čas biti ukinut u tri najveća grada u periodu od ponoći do 4 sata ujutru po lokalnom vremenu zbog proslave Nove godine, ali opozicione grupe pozivaju ljude da izbegavaju okupljanja koje organizuje hunta.

Policijski čas će biti privremeno ukinut u glavnom gradu Nejpjidou, drugom najvećem gradu Mandaleju i Jangunu, gde se sprema proslava Nove godine na otvorenom, uz vatromet i muziku, prenosi AP.

Opozicione grupe su putem društvenih mreža pozvale građane da ne učestvuju u javnim proslavama koje organizuje vojska zbog mogućih provokacija u kojima bi stradali civili, a za koje bi bile lažno okrivljene Snage narodne odbrane (PDF).

PDF je oružano krilo opozicione Vlade narodnog jedinstva, organizacije koja je zabranjena u Mjanmaru.

Vojna hunta je u februaru 2021. godine svrgnula demokratsku vladu Aung San Su Ći i preuzela vlast, a Mjanmar od tada potresaju sukobi između vojske i opozicione gerile.

Svrgnuta i uhapšena Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, je 30. decembra osuđena u Mjanmaru na dodatnih sedam godina zatvora, a iza rešetaka će provesti ukupno 33 godine.