13. januar 2024 17:02

U Londonu održan marš u okviru globalnog dana akcije protiv rata između Izraela i Hamasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Londonu održan marš u okviru globalnog dana akcije protiv rata između Izraela i Hamasa

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

LONDON - U sklopu globalnog dana akcije protiv najdužeg i najsmrtonosnijeg rata između Izraela i Palestinaca u poslednjih 75 godina, u Londonu je održan propalestinski marš tokom koga su se deca pridružila hiljadama drugih demonstranata.

Teška situacija dece u Pojasu Gaze posle skoro 100 dana rata između Izraela i Hamasa bila je u fokusu poslednjeg londonskog marša, na kome su okupljeni nosili "Malu Amal", lutku visoku 3,5 metra koja je prvobitno trebalo da istakne patnju sirijskih izbeglica, preneo je AP.

Lutka je postala amblem ljudskih prava tokom 8.000 kilometara dugog putovanja od tursko-sirijske granice do Mančestera u julu 2001.

Skoro dve trećine od 23.843 ljudi ubijenih tokom izraelske kampanje u Gazi su žene i deca, prema podacima Ministarstva zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas.

Izrael je objavio rat kao odgovor na Hamasov prekogranični napad bez presedana 7. oktobra u kojem je ta militantna grupa ubila oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i otela 250 osoba.

"U subotu Amal šeta za one najugroženije i zbog njihove hrabrosti i otpora", rekao je Amir Nizar Zuabi, umetnički direktor "Vok prodakšens-a".

Prema njegovim rečima, Amal je dete i izbeglica, a danas je detinjstvo u Gazi napadnuto, sa nesagledivim brojem ubijene dece.

"Na meti je samo detinjstvo. Zato hodamo", istakao je Zuabi.

Proizraelski skup biće održan sutra u Londonu.

Marš u Londonu je jedan od nekoliko koji su održani u evropskim gradovima, uključujući Pariz, Rim, Milano i Dablin, gde je hiljade ljudi, takođe, marširalo glavnom saobraćajnicom irske prestonice u znak protesta protiv izraelskih vojnih operacija u palestinskoj enklavi.

Demonstranti su mahali palestinskim zastavama, držali transparente na kojima su kritikovane irska, američka i izraelska vlada i uzvikivali: "Slobodna, slobodna Palestina".