27. februar 2024 07:40

Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana

Foto: AP Photo, File/Evan Vucci

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

"Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si.

Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Predsednik SAD je, u emisiji "Late Night With Seth Meyers", dodao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Hamas dobio nacrt predloga za primirje u Gazi

Palestinska militantna grupa Hamas dobila je nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze, koji uključuje 40-dnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan, rekao je danas Rojtersu neimenovani izvor upućen u pregovore.

Prema predlogu, proisteklom iz pregovora u Parizu, bolnice i pekare u Gazi bile bi popravljene, 500 kamiona pomoći bi ulazilo u tu enklavu svakog dana i na hiljade šatora i karavana bi bilo dostavljeno za smeštaj raseljenih lica, rekao je izvor.

Izvor je dodao da je u nacrtu navedeno da bi Hamas trebalo da oslobodi 40 izraelskih talaca, uključujući žene, mlađe od 19 godina, bolesne i starije od 50, dok bi Izraelci pustili oko 400 palestinskih zatvorenika koje ne bi ponovo hapsili.

Posrednici su pojačali napore da obezbede prekid vatre u Pojasu Gaze u nadi da će sprečiti dalje izraelske napade na Rafu, gde se nalazi više od milion raseljenih ljudi.