16. mart 2024 15:54

Delegacija Skupštine Srbije: Izbori u Rusiji protiču normalno, Putin najveći favorit

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Skupštine Srbije: Izbori u Rusiji protiču normalno, Putin najveći favorit

Foto: Tanjug/video

MOSKVA - Član delegacije Skupštine Srbije, koja prati izbore u Rusiji, Vladimir Đukanović ocenio je danas da izbori u toj zemlji protiču normalno, krajnje demokratski, a smatra i da je Vladimir Putin favorit za pobedu.

"Mi smo obilazili biračka mesta, ljudi dolaze u velikom broju, čekaju mirno u redu, najnormalnije se glasa. Nema nikakvih incidenata, bar tamo gde smo mi bili, apsolutno nema nikakvih ovih problema. Sve je u najboljem mogućem redu, što se tiče samog izbornog procesa", rekao je Đukanović za Tanjug.

On je objasnio da se u Moskvi glasa tri dana, a da su u nekim delovima Rusije izbori počeli još ranije, imajući u vidu da ta zemlja ima 11 časovnih zona i da moraju da se usklade te vremenske razlike.

"Jasno je da je najveći favorit (Vladimir) Putin. Nema nikakve dileme i koga god da pitate, jasno je svima da je on taj koji će verovatno pobediti, ali je ozbiljna bitka za onoga ko će biti broj dva i to uopšte nije naivna bitka. Ono što je veoma važno, to je izlaznost. Pobedniku je važno da izlaznost bude što veća kako bi imao što veći legitimitet, što je sasvim normalno", naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, po moskovskom vremenu je više od 50 odsto birača izašlo da glasa, a glasaće se i u nedelju, tako da očekuje da ko god bude izabran ima najveći mogući legitimitet.

Na pitanje kada se mogu očekivati konačni rezultati, Đukanović kaže da će se pobednik znati u nedelju uveče, a da će konačni rezultati, po njihovoj proceduri, biti proglašeni krajem marta.

Mere obezbeđenja postoje, prenosi utiske Đukanović, ali ne samo kada se govori o biračkim mestima već svuda, ali, po njegovoj oceni, ništa manje nego u zapadnoj Evropi.

"Rusija je zemlja koja je, kako oni ovde kažu, napravila specijalnu vojnu operaciju i samim tim mere bezbednosti jesu podignute, ali ništa to nije zastrašujuće u odnosu kako je to negde u Francuskoj ili u nekoj drugoj zemlji zapadne Evrope. Sve je to nešto uobičajeno", rekao je Đukanović.

Đukanović ocenjuje da rat u Ukrajini dosta utiče na trenutne izbore u Rusiji, a generalno je, kaže, situacija takva u Rusiji da "svi očekuju sukob velikih razmera i nikoga se i ne plaši".

"Rusi smatraju da je taj deo Ukrajine njima oteta teritorija, da je to njihovo, da istorijski njima pripada, i da je tamo ruski narod preživljavao torturu. Oni smatraju da to mora da se oslobodi i Putin ima veliku podršku što je krenuo u tu specijalnu vojnu operaciju", naveo je Đukanović.

Ocenjuje da Rusi jesu umorni od sukoba, ali im, kako kaže, ne pada na pamet da se predaju.

"Ta priča o slanju trupa, malo je više gledaju kao blef Zapada, ali se spremaju. Da budemo krajni iskreni, veoma su spremni i priča se o tom ratu u velikim razmerama, tako da to je sve ono što može sve nas da zabrine koji živimo na prostoru inače gde živimo", rekao je Đukanović.

Na pitanje kako izgleda izveštavanje u medijima, Đukanović kaže da je ono sasvim u redu i da je svako od kandidata mogao da da intervju, dodajući da se radi i kampanja od vrata do vrata, da aktivisti dele letke, što je uobičajeno u svakoj kampanji.

"Ali ono što zabrinjava jeste da postoji ta neka priča da će jedan broj posmatrača okarakterisati izbore kao neregularne, što je već neki pripremljen scenario. Priča se ovde o tome. A to znači sledeće - da te neke zemlje neće priznati Putina kao legalnog i legitimnog predsednika Ruske Federacije, što samim tim pogoršava dalju situaciju", rekao je Đukanović.

Delegacija Skupštine Srbije se u ponedeljak vraća u Beograd, rekao je Đukanović i dodao da je praćenje izbora u Rusiji bilo veliko iskustvo.

On je na kraju naveo i da mu ne deluje da će se situacija sa sukobom smirivati i da je vrlo zabrinut.

"Najiskrenije vrlo sam zabrinut šta će dešavati u nekom narednom periodu. I zato ja apelujem na našu državu: Plašim se da ćemo doći u poziciju kao što je došao Knez Pavle - šta god da uradite, dobićete šamarčinu. I to je ono što mene jako brine. Moramo da budemo mudri, pametni, dosta smireni, da ne reagujemo ishitreno, da se ne opredeljujemo, da vodimo računa o svojim interesima. Ali plašim se da dolazi onaj period gde će nam ovi jači reći 'ko nije s nama taj je protiv nas'. Mislim da ćemo tu biti u velikim, velikim problemima", zaključio je Đukanović.