21. mart 2024 18:22

Mecola: Proširena EU je investicija, vreme da se danas otvore pregovori sa BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mecola: Proširena EU je investicija, vreme da se danas otvore pregovori sa BiH

Foto: AP Photo/Omar Havana

BRISEL - Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je danas da je proširena EU najbolja investicija u mir i bezbednost i zatražila da se danas otvore pristupni pregovori sa Bosnom i Hercegovinom. 

"Vreme je da se danas otvore pristupni pregovori sa BiH", rekla je Mecola na konferenciji za novinare u Briselu, gde se održava samit lidera EU, nakon što je, kako je rekla, razgovarala o nizu važnih pitanja sa drugim liderima Unije. 

Dodala je da je stav EP da se nastavi sa koracima u procesu proširenja Unije i poručila da će veća EU, sa članstvom zasnovanim na jasnim ciljevima, kriterijumima i zaslugama, "uvek služiti kao najbolja investicija u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet na našem kontinentu".

Govoreći o nekim od "najhitnijih pitanja" o kojima je razgovarala sa liderima EU, Mecola je istakla pitanje Ukrajine i dodala da je potrebno učiniti sve što je potrebno da se ona odbrani. 

"Ukrajina deluje kao štit za Evropu, na nama je odgovornost da  delujemo kao štit za Ukrajinu", poručila je ona i dodala da je potrebno povećati sankcije, koje su uvedene zbog rata u Ukrajini, "zatvoriti rupe u zakonu i suzbiti zaobilaženje sankcija". 

Dodala je da će Evropski parlament nastaviti da insistira i na hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze i tražiti povratak talaca. 
Poručila je i da Hamas ne može nastaviti da deluje nekažnjeno. 

Mecola je naglasila da je potrebno da se hitno dopremi pomoć u Pojas Gaze jer se, kako je naglasila, tako mogu spasiti nevini životi. 

"Moramo da pokrenemo hitnu diskusiju o rešenju sa dve države", poručila je Mecola.