21. mart 2024 19:57

Nebenzja pred SB UN: Izraelski vazdušni napadi na Siriju krše međunarodno pravo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebenzja pred SB UN: Izraelski vazdušni napadi na Siriju krše međunarodno pravo

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Izraelski vazdušni napadi na ciljeve u Siriji krše osnovna pravila međunarodnog prava i suverenitet te zemlje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

Nebenzja je izrazio zabrinutost posebno zbog toga što Izrael intenzivira vazdušne udare na civilne objekte u Siriji, javio je TASS.

"Ovakvi neodgovorni postupci stvaraju rizik da Sirija, kao i određeni broj susednih zemalja, budu uvučene u regionalni sukob", ukazao je Nebenzja i oštro osudio takve napade na Siriju.

Nebenzja je istakao da izraelski napadi dovode do ozbiljnih humanitarnih posledica na koje institucije UN treba da reaguju.

Sirijski ambasador u UN: Zapad da podrži Siriju u uspostavljanju vladavine prava

Stalni predstavnik Sirije pri Ujedinjenim nacijama ambasador Kusai al-Dahak izjavio je danas da tvrdnje nekih zapadnih zemalja o zabrinutosti za Siriju, njen narod i bezbednost regiona zahtevaju od Zapada da promeni pristup i napusti politiku dezinformacija i iskrivljavanja činjenica i podrži napore sirijske države da ponovo uspostavi vladavinu prava na celoj svojoj teritoriji.

"Stavovi tih zemalja u vezi sa zločinima genocida koje izraelska okupacija nastavlja da čini nad palestinskim narodom u pojasu Gaze već šest meseci dodatni su dokaz licemerja i slepe pristrasnosti prema Izraelu. Ta podrška podstiče Izrael da nastavi napade na sirijsku teritoriju", rekao je Al-Dahak na današnjoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj političkim i humanitarnim pitanjima u Siriji, prenela je sirijska agencija Sana.

On je pozvao na hitnu akciju kako bi se zaustavili izraelski napadi i sprečile posledice tih napada na regionalni i međunarodni mir i bezbednost.

Al-Dahak je naveo da je, suprotno onome što tvrde neke zapadne zemlje, Sirija preduzela širok spektar mera u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, uprkos teškim izazovima usled "godina terorističkog rata, agresije, ilegalnog stranog vojnog prisustva i prinudnih jednostranih mera".