6. april 2024 17:30

Martin Grifits: Rat u Gazi je izdaja čovečanstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martin Grifits: Rat u Gazi je izdaja čovečanstva

Foto: AP Photo, File/Jamey Keaten

NJUJORK - Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zadužen za humanitarna pitanja i hitnu pomoć Martin Grifits osudio je rat u Gazi kao "izdaju čovečanstva" i pozvao je svet da pruži zajednički i odlučan odgovor.

"Stanovnicima Gaze proteklih šest meseci rata doneli su smrt, razaranje i sada neposrednu mogućnost gladi koju je izazvao čovek. Za ljude pogođene trajnim užasom nakon napada 7. oktobra, prošlo je šest meseci tuge i muke", izjavio je Grifits koji uskoro napušta taj položaj, prenosi dnevnik Tajms of Izrael.

Rat u Gazi je izbio nakon Hamasovog masakra izvršenog 7. oktobra, kada je oko 3.000 terorista upalo na teritoriju Izraela i ubilo oko 1.200 ljudi, a zarobilo 253 taoca, uglavnom civila.

U Grifitsovom saopštenju nabrojane su "obaveze" Izraela u nizu nužnih poteza usmerenih na poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, uključujući otvaranje prelaza Erez ka severnom delu palestinske enklave i povećanje broja kamiona koji iz Jordana ulaze preko graničnog prelaza Alenbi most.

Koordinator UN-a za humanitarnu pomoć za Pojas Gaze i Zapadne obale, Džejmi MekGoldrik, potvrdio je da će "odeljenje za koordinaciju bolje funkcionisati ako se direktno poveže sa Južnom komandom izraelske vojske".

Pored produženja radnog vremena i kapaciteta graničnih prelaza, ovaj zvaničnik UN je potvrdio i da je Izrael odobrio rad 20 pekara i ponovno otvaranje pomorske linije Nahal Oz u severnom delu Pojasa Gaze.

U MekGoldrikovom saopštenju se navodi da će broj kamiona kojima je dozvoljen prolaz iz Jordana biti povećan sa 25 na najmanje 50 dnevno, dok će dodatnih 100 kamiona dnevno biti proveravano na prelazima Kerem Šalom i Nitsana na jugu Pojasa Gaze.

"Kao što sam ranije rekao, humanitarna zajednica je spremna da poveća pomoć Gazi, ali to zahteva veću bezbednost, bolji pristup i pouzdaniju pomoć izraelskih vlasti u cilju ublažavanja patnji ljudi u Pojasu Gaze. Spremni smo da radimo sa svim stranama", poručuje se u saopštenju koordinatora UN-a za humanitarnu pomoć za Pojas Gaze i Zapadne obale Džejmija MekGoldrika.


Tedros: Al Šifa je sada prazna školjka sa ljudskim grobovima

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je danas da su ta agencija UN i ostale partnerske organizacije uspele da dođu do medicinskog kompleksa u Gazi, Al Šife, koju je nazvao praznom školjkom sa ljudskim grobovima nakon najnovije opsade izraelske vojske.

"Medicinski tim je video najmanje pet tela tokom misije. Većina zgrada u bolničkom kompleksu je žestoko razoreno, a većina predmeta je oštećena ili pretvorena u pepeo. Čak i uspostavljanje minimalne funkcionalnosti u skorije vreme deluje nemoguće. Detaljna procena tima inženjera je potrebna da se utvrdi da li su preostale zgrade bezbedne za upotrebu", naveo je Tedros na platformi X (Tviter).

On je dodao da su nedavni napori SZO i partnera da se podrži oživljavanje osnovnih funkcija Al Šife izgubljeni i da je palestinski narod ostao uslišen za zdravstvenu negu kojom se mogu životi sačuvati.