4. maj 2024 13:35

Francuski sektor kozmetike računa na pregovore Si - Makron o uvoznim pravilima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuski sektor kozmetike računa na pregovore Si - Makron o uvoznim pravilima

Foto: Shutterstock.com/hapelinium, ilustracija

PARIZ - Francuski vodeći kozmetički sektor računa na pregovore između predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Francuske Emanuela Makrona sledeće nedelje da bi se smanjio uticaj strogih novih kineskih uvoznih pravila na francuske kompanije koji zahtevaju deljenje formula i proizvodnog znanja.

Prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina organizovana je u pozadini napetih trgovinskih odnosa, pri čemu Evropska unija preti carinama kineskoj industriji električnih vozila i zelene energije, preneo je Rojters.

Ali napredak ka postizanju sporazuma između Francuske i Kine o regulaciji kozmetike, uključujući ruževe i parfeme, mogao bi biti svetla tačka u razgovorima u Parizu sledeće nedelje.

Makronova kancelarija je saopštila uoči sastanka da će kozmetika biti tema od "velike pažnje" i da će nastojati da pronađe rešenje koje će štititi interese francuskih kompanija.

Francuska je vodeći svetski izvoznik kozmetike, koja je prošle godine isporučila u Kinu šminku i proizvode za negu kože u vrednosti od skoro dve milijarde evra.

Nova kineska bezbednosna pravila stupaju na snagu sledeće godine.

Prema planu predloženom u razgovorima između dve strane prošle godine, francuske vlasti bi preuzele odgovornost da osiguraju bezbednost pojedinih izvoznih proizvoda bez potrebe za kineskim inspekcijama.

Francuska bi Kini odobrila slične mere, ali se ne zna koje oblasti bi one pokrivale.