30. maj 2024 14:32

Stejt department: Entoni Blinken i Jan Lipavski potpisali memorandum o razumevanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stejt department: Entoni Blinken i Jan Lipavski potpisali memorandum o razumevanju

Foto: AP Photo, Pool/Petr David Josek

PRAG - Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski potpisali su danas memorandum o razumevanju za jačanje saradnje između SAD i Češke na suzbijanju manipulacija informacijama stranih država, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da je Češka 17. zemlja širom Evrope, Afrike, Istočne Azije i Severne Amerike koja je podržala Okvir Stejt departmenta za borbu protiv manipulacije informacijama stranih država.

"Ovu koaliciju zemalja ujedinjuje zajedničko priznanje da manipulacija stranim državnim informacijama, koja uključuje dezinformacije i propagandu, predstavlja transnacionalnu pretnju bezbednosti demokratskim društvima koja truje društveni diskurs, pogoršava društvene podele i podriva veru u demokratske institucije", navodi Stejt department.

Iz Stejt departmenta je istakuto da kroz ovaj memorandum SAD i Češka nameravaju da prošire razmenu informacija, izgrade kapacitete za kritično programiranje protiv dezinformacija i usklade vladine politike oko pet ključnih oblasti delovanja utvrđenih Okvirom.

"Memorandum unapređuje zajednički interes SAD i Češke za obezbeđivanje besplatnog globalnog informacionog ekosistema zasnovanog na činjenicama", dodaje se u saopštenju.