6. jun 2024 20:46

WSJ: Lider Hamasa Jahja Sinvar poručio da oni ne pristaju na predaju oružja radi prekida vatre

Izvor: TANJUG

podeli vest

WSJ: Lider Hamasa Jahja Sinvar poručio da oni ne pristaju na predaju oružja radi prekida vatre

Foto: AP Photo, File/Adel Hana

GAZA  - Lider Hamasa Jahja Sinvar rekao je arapskim posrednicima da ta palestinska grupa neće predati oružje, niti pristati na sporazum o prekidu vatre kojim se to zahteva, preneo je Vol strit džurnal (WSJ).

Ranije je egipatski izvor rekao za državnu televiziju Al Kahira njuz da je Kairo dobio ''pozitivne znake“ o najnovijem sporazumu i da očekuje odgovor u narednim danima, piše Tajms of Izrael.

Egipat sa SAD i Katarom posreduje u nastojanju da se prihvati primirje koje je prošle nejelje predložio američki predsednik Džozef Bajden.

On je u petak izneo predlog o primirju u Pojasu Gaze, a prekid vatre bi se odvijao u tri faze.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.