13. jun 2024 18:59

SAD, Britanija i Kanada optužile Rusiju da pokušava da utiče na izbore u Moldaviji

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD, Britanija i Kanada optužile Rusiju da pokušava da utiče na izbore u Moldaviji

Foto: Shutterstock.com/helloRuby, ilustracija

KIŠINJEV - Vlade SAD, Velike Britanije i Kanade optužile su danas Rusiju da pokušava da utiče na predsedničke izbore u Moldaviji koji će biti održani u oktobru.

U zajedničkom saopštenju koje je objavio Stejt department navodi se da Rusija širenjem dezinformacija i internet propagandom pokušava da pooštri društvene tenzije i podstakne negativno viđenje Zapada i prozapadne predsednice Moldavije Maje Sandu, prenosi Rojters.

"Ovaj korak preduzimamo da bismo upozorili naše demokratske partnere i saveznike da ruski akteri sprovode zaveru da utiču na ishod jesenjih predsedničkih izbora u Moldaviji 2024. godine", piše u saopštenju.

Dodaje se da Rusija podržava određene kandidate na izborima i da proruski akteri pomažu ruske ciljeve šireći dezinformacije i propagandu.

"Ovi akteri raspiruju kritiku prema Sandi i njenoj stranci 'Akcija i solidarnost' da bi podstakli proteste i planiraju da šire laži o njenom karakteru i navodnim izbornim nepravilnostima", tvrdi se u saopštenju.

Ovo saopštenje izdato je dan nakon što su SAD u sredu uvele sankcije Evgeniji Gutul, proruskoj guvernerki moldavske oblasti Gagauzija.