15. jun 2024 13:23

Ruski avion nakratko narušio vazdušni prostor Švedske, saopštila švedska vojska

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruski avion nakratko narušio vazdušni prostor Švedske, saopštila švedska vojska

Foto: Shutterstock.com/NEOS Design, ilustracija

STOKHOLM - Ruski vojni avion narušio je nakratko vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland u petak i presreli su ga švedski borbeni avioni, saopštila je danas švedska vojska.

U saopštenju se navodi da je ruski vojni avion SU-24 u petak najpre upozoren da je ušao u švedski vazdušni prostor, ali da nije odgovorio nakon čega su ga presrela dva švedska lovca "gripen".

"Ruske akcije nisu prihvatljive i predstavljaju kršenje našeg teritorijalnog integriteta", rekao je načelnik švedskog vazduhoplovstva Jonas Vikman, preneo je Rojters.

Finska granična straža saopštila je u petak da sumnja da su četiri ruska vojna aviona u ponedeljak narušila njen vazdušni prostor.

Finsko Ministarstvo odbrane prethodno je u ponedeljak saopštilo da sumnja da je ruski vojni avion toga dana na oko dva minuta narušio vazdušni prostor Finske.

''Kako istraga napreduje, postalo je očigledno da postoji razlog da se sumnja da su još tri aviona narušila (finski vazdušni prostor)", saopštila je danas granična policija.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost da je reč o dva bombardera i dva borbena aviona.