18. jun 2024 11:08

Slovačka podržala kandidaturu Marka Rutea za šefa NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slovačka podržala kandidaturu Marka Rutea za šefa NATO

Foto: AP Photo/Omar Havana

BRATISLAVA - Slovačka je podržala kandidaturu holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO, izjavio je danas slovački predsednik Peter Pelegrini.

"Slovačka je preferirala 'geografski' bližeg kandidata iz centralne i istočne Evrope. Slovačka može da zamisli Marka Rutea kao šefa NATO i podržaće ga", rekao je Pelegrini posle samita Evropske unije u Briselu, prenosi Rojters.

Ranije danas i Mađarska je objavila da podržava Ruteovu kandidaturu, a uz nju su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, naglasila je potrebu da sledeći šef NATO pomogne u rešavanju zaštite slovačkog vazdušnog prostora, rekao je Pelegrini, nakon što je prethodna slovačka vlada donirala Ukrajini sistem S-300.

"Tražićemo od NATO da negde u državama članicama pronađe sistem protivvazdušne odbrane koji bi mogao da bude postavljen u Slovačkoj dok zemlja ne bude imala svoj (protivvazdušni) sistem", rekao je Pelegrini.

NATO odluke donosi konsenzusom, tako da je svakom kandidatu potrebna podrška svih 32 saveznika.

Ruteu je sada potrebna još samo podrška Rumunije.

Rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je u martu da će se kandidovati za mesto generalnog sekretara NATO, tvrdeći da je državama istočne Evrope potrebna bolja zastupljenost u evroatlantskim liderskim ulogama.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg povući će se sa svoje funkcije u oktobru.