27. jun 2024 13:42

Hiljade cipela dece ubijene u Aušvicu vraćene posle konzerviranja u muzej

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hiljade cipela dece ubijene u Aušvicu vraćene posle konzerviranja u muzej

Foto: Shutterstock.com/G_D Photography, ilustracija

JERUSALIM - Preko 3.000 cipela koje su pripadale deci ubijenoj u nacističkim koncentracionim logorima i logoru istrebljenja Aušvic vraćeno je nakon opsežnog procesa konzervacije u postavku memorijalnog muzeja, saopštili su danas Memorijal Aušvic, Fondacija Aušvic - Birkenau i organizatori Međunarodnog marša živih.

Tri hiljade cipela čine deo od ukupno 8.000 pari cipela ubijene dece koliko je sačuvano.

Cipele su prošle proces konzervacije koji je trajao više od godinu dana rada u laboratorijama za konzervaciju muzeja Aušvic, prenosi Džeruzalem Post.

Glavni problemi bili su oštećenje kože na obući u vidu promene boje i korozije izazvane metalnim delovima cipela, zajedno sa krhkošću kože i njenim raslojavanjem.

Da bi se pozabavila ovim pitanjima koja su pretila očuvanju cipela za buduće generacije, još u septembru 2023. godine, Fondacija Aušvic-Birkenau je objavila poziv da se prikupi pola miliona dolara za projekat konzervacije dečijih cipela.

Biznismen i filantrop Eitan Neislos, treća generacija preživelih Holokausta, dao je početni veliki doprinos pokretanju projekta.

"Očuvanje poslednjih preostalih dokaza o deci koja su ubijena u Aušvicu danas ima još veće značenje, jer jevrejski narod širom sveta doživljava rašireni antisemitizam", rekao je on.

Šmuel Rozenman, predsednik Marša živih rekao je da je projekat očuvanja obuće dece ubijene u Aušvicu istorijski projekat koji je ključan za očuvanje dokaza nemačkih zločina tokom holokausta.

"Ima i obrazovni značaj, omogućavajući aktivno učešće u očuvanju sećanja na decu koja su brutalno ubijena. Mi, koji svake godine marširamo u znak sećanja na njih na putu smrti kojim su hodali, imali smo privilegiju da uključimo mnoge u ovaj projekat i obezbedimo očuvanje dečije obuće još sto godina", naveo je on.

Vojčeh Sočevica, generalni direktor Fondacije Aušvic-Birkenau izrazio je optimizam da će saradnja na ovom projektu uskoro dovesti do drugih inicijativa, uključujući i oblast obrazovanja mladih generacija.