28. jun 2024 02:52

Meloni uzdražana prilikom glasanja o fon der Lajen, protiv Kalas i Košte

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meloni uzdražana prilikom glasanja o fon der Lajen, protiv Kalas i Košte

Foto: , Pool Photo via AP/Olivier Hoslet

BRISEL - Italijanska premijerka Đorđa Meloni bila je uzdržana prilikom glasanja o imenovanju aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Komisije.

Meloni, koja je ranije izražavala nezadovoljstvo zbog procesa pregovora oko najviših funkcija u EU, glasala je protiv imenovanja estonske premijerke Kaje Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, kao i protiv izbora bivšeg portugalskog premijera Antonija Košte za predsednika Evropskog saveta, preneo je Gardijan pozivajući se na neimenovanog diplomatu EU.

Meloni je na društvenoj mreži Iks napisala da je predlog o vodećim funkcijama Evropske narodne partije, socijalista i liberala "pogrešan po metodu i sadržaju".

"Odlučila sam da to ne podržim iz poštovanja prema građanima i nagoveštajima koji su dolazili od tih građana tokom izbora. Nastavljamo da radimo na tome da konačno Italiji damo težinu koju zaslužuje u Evropi", poručila je Meloni.

Lideri EU predložili su aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evrpske komisije, a estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Oni su izabrali bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta.

Prethodno su se lideri tri političke grupacije u Evropskom parlamentu - Evropske narodne partije, socijaldemokrata i liberala dogovorili oko ovakve raspodele funkcija.

Imenovanje fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament.

Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.