30. jun 2024 15:28

U ruskom napadu na grad u Zaporoškoj oblasti ubijeno sedam civila, uključujući decu

Izvor: TANJUG

podeli vest

U ruskom napadu na grad u Zaporoškoj oblasti ubijeno sedam civila, uključujući decu

Foto: Shutterstock.com/Below the Sky, ilustracija

ZAPOROŽJE - U ruskom raketnom napadu na grad Vilnijansk, u Zaporoškoj oblasti, ubijeno je sedam civila, uključujući decu, a ranjeno je još desetine, izvestile su lokalne vlasti.

U napadu u subotu uveče ranjeno je 36 ljudi, saopštile su vlasti, a danas je proglašen dan žalosti.

Lokalni guverner Ivan Fedorov rekao je da je među poginulima troje dece, a da je još devetoro ranjeno, prenosi Gardijan.

On je napomenuo da je u napadu oštećena radnja, stambene zgrade i neodređeni objekat "kritične infrastrukture" u Vilnijansku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nakon napada pozvao zapadne saveznike da pomognu Kijevu da ojača protivvazušnu odbranu i municiju dugog dometa.

U oblasti Donjeck, osam civila je ubijeno, a još 14 je zadobilo rane u napadu preko noći, prema rečima lokalnog guverner Vadim Filaškin..

Tokom granatiranja je takođe ubijen jedan civil i ranjeno još petoro u istom periodu u južnoj oblasti Herson, javio je na Telegramu guverner Oleksandar Prokudin.

U međuvremenu, ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći su uništili 36 ukrajinskih dronova iznad šest regiona: Kursk, Lipeck, Voronjež, Brjansk, Orel i Belgorod, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane.