2. jul 2024 09:24

UN uz podršku SAD usvojile kinesku rezoluciju o pristupu veštačkoj inteligenciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN uz podršku SAD usvojile kinesku rezoluciju o pristupu veštačkoj inteligenciji

Foto: Shutterstock.com/metamorworks, ilustracija

NJUJORK - Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju koju je predložila Kina, uz podršku SAD, kojom se pozivaju bogate razvijene zemlje da premoste sve veći jaz sa siromašnijim zemljama u razvoju i obezbede da imaju jednake mogućnosti da koriste veštačku inteligenciju (AI).

Rezolucija je usvojena u ponedeljak nakon usvajanja prve rezolucije UN o veštačkoj inteligenciji 21. marta koju su predložile SAD.

Usvajanje dve neobavezujuće rezolucije pokazuje da su SAD i Kina, rivali u mnogim oblastima, odlučne da budu ključni igrači u oblikovanju budućnosti AI i da sarađuju u prvim važnim međunarodnim koracima u toj oblasti, preneo je AP.

Usvajanje obe rezolucije konsenzusom 193 članice Generalne skupštine UN pokazuje široku globalnu podršku povodom zajedničke strategije u vezi sa razvojem AI.

I američka i kineska rezolucija upozoravaju na opasnosti od korišćenja veštačke inteligencije, dok se takođe naglašavaju njene potencijalne koristi u promovisanju ekonomskog razvoja i života ljudi širom sveta.

Kineski ambasador u UN Fu Cong rekao je novinarima u ponedeljak da su dve rezolucije komplementarne, pri čemu je američka "opštija", a da se upravo usvojena kineska fokusira na "izgradnju kapaciteta".

Kineski ambasador je, međutim, oštro kritikovao pravilo koje je predložilo Ministarstvo finansija SAD, objavljeno 21. juna, kojim bi se ograničila i nadzirala američka ulaganja u Kinu u oblasti veštačke inteligencije, kompjuterskih čipova i kvantnog računarstva.

Fu je istakao da Kina ne veruje da će to pravilo biti "korisno za dobar razvoj AI".

On je pozvao SAD da ukinu sankcije.