2. jul 2024 10:07

Bivše karaule u Plavu i Gusinju postale ruševine, kao i planinarski dom u Velici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bivše karaule u Plavu i Gusinju postale ruševine, kao i planinarski dom u Velici

Foto: Shutterstock.com/Ostariyanov

PODGORICA - Vojni objekti u Plavu i Gusinju čekaju obećanu revitalizaciju, nakon što su zbog nemara države bivše karaule postale ruševine, a zubu vremena je prepuštan i planinarski dom "Bjeluha" sagrađen posle Drugog svetskog rata pored puta Murino-Čakor-Peć, piše portal podgoričkog Dana.

Među brojnim obećanjima koja su, navodi se, stizala sa različitih adresa da će se na severu Crne Gore valorizovati društveni kapaciteti iz perioda socijalizma ubrajaju se i ona koja se tiču revitalizacije objekata koji su pripadali nekadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Međutim, svi ti objekti sa pripadajućom opremom, kojih na području Plava i Gusinja ima preko deset, već više od dvadesetak godina prepušteni su konstantnom propadanju. Radi se o objektima koji su uglavnom stacionirani u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Prokletije.

Iz lokalne uprave navode da su svesni da nije dobro što se ti objekti nalaze van svake funkcije, ali da Opština nema nadležnost da se stara o njima.

"I pored brojnih inicijativa koje su pokretane do revitalizacije nekadašnjih vojnih objekata nije došlo, što je zaista velika šteta. U više navrata smo razgovarali sa rukovodstvima Nacionalnog parka Prokletije da se bivše karaule stave u neku funkciju, na način što bi se u njima instalirali određeni turistički i drugi kapaciteti, ali sve se završilo na razgovorima", saopšteno je Danu iz plavske opštine.

Šta će dalje biti sa ovim objektima i imovinom pre svega, kažu, zavisi od Vlade i državnih organa, jer se sve to nalazi u državnom vlasništvu.

"Dobro bi bilo da se nađe neko prihvatljivo rešenje jer se ti objekti uglavnom nalaze na atraktivnim lokacijama koje posećuje veliki broj turista", naveli su Opštine Plav.

Reč je o letnjim i zimskim karaulama stacioniranim na različitim lokalitetima Desnog Grnčara, Lijevog Grnčara, Vusanja, Grebaja, Bogićevice, Jasenice, Trokuza i Treskavca. Poznato je da mnoštvo ljudi, ne samo iz Crne Gore nego i iz brojnih drugih zemalja sveta, tokom čitave godine pešače stazama koje prolaze pored ovih oronulih objekata i pitaju se zašto su oni u stanju u kakvom jesu.

Iz turističkih organizacija Plava i Gusinja navode da bi bilo dobro da se nekadašnje karaule pretvore u stacionare za prenoćišta, jer, kako tvrde, sve više ljudi želi da aktivni odmor u prirodi kruniše spavanjem negde u nekom izazovnom seoskom ili planinskom mestu.

"Mi smo tu da damo svaku vrstu podrške da se bivše karaule stave u funkciju razvoja ovog kraja. Smatramo da ti objekti mogu da se pretvore u pravi turistički brend, ali bez pomoći države svaka je priča uzaludna", zajednička je ocena predstavnika turističkih organizacija Plava i Gusinja.

I meštani Velike ukazuju da je zubu vremena prepušten nekadašnji planinarski dom "Bjeluha", koji je posle Drugog svetskog rata sagrađen pored puta Murino – Čakor – Peć. Taj dom je nakada imao stalni restoran i čak 64 kreveta za smeštaj.

"Više je nego nedopustivo da uopšte ne postoji interesovanje institucija za zaštitu i valorizaciju planinarskog doma 'Bjeluha'. Mi i ne znamo u čijem se vlasništvu nalazi ovaj objekat. Uzaludno smo pokušavali da animiramo državne organe da ovaj objekat pretvore u nešto korisno i da ga zaštite od daljeg propadanja. Prava je šteta što je dozvoljeno da jedan ovakav objekat, koji je nekad bio izuzetno reprezentativan, doživi ovakvu sudbinu. 'Bjeluha' je bio sklonište i svratište za brojne putnike i posetioce koji su krstarili ovim područjem", naveli su meštani Velike, prenosi Dan.