2. jul 2024 15:33

Al-Dardari: Dugoročni troškovi za obnovu Pojasa Gaze nakon rata do 50 milijardi $

Izvor: TANJUG

podeli vest

Al-Dardari: Dugoročni troškovi za obnovu Pojasa Gaze nakon rata do 50 milijardi $

Foto: AP Photo/Jehad Alshrafi

ŽENEVA - Direktor za arapske zemlje pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj Abdala al-Dardari izjavio je danas da bi dugoročni troškovi za obnovu Pojasa Gaze nakon rata Izraela i Hamasa mogli dostići 50 milijardi dolara za skoro dve decenije.

"Cena obnove eksponencijalno raste sa svakim danom rata", rekao je Al-Dardari i istakao da će troškovi hitnog obezbeđivanja privremenog smeštaja i drugih osnovnih usluga nakon završetka rata iznositi najmanje dve milijarde dolara, prenosi Blumberg.

Al-Dardari je ovo izjavio nakon objavljivanja izveštaja Programa za razvoj prošlog četvrtka, u kojem se upozorava da bi Pojas Gaze, u svetlu projekcija da bi zamena uništenih objekata kao što su škole i bolnice mogla trajati decenijama, mogao da se suoči sa "izgubljenim generacijama".

Milioni civila su izbegli iz Pojasa Gaze zbog rata koji je počeo nakon što su militanti Hamasa napali južni Izrael 7. oktobra i ubili oko 1.200 ljudi.

Nakon toga je, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas, više od 34.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze.