4. jul 2024 06:01

MUP Crne Gore odbio zahtev za azil državljaninu Rusije

Izvor: TANJUG

podeli vest

MUP Crne Gore odbio zahtev za azil državljaninu Rusije

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

PODGORICA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore odbilo je zahtev za međunarodnu zaštitu državljaninu Ruske Federacije, koji se izjasnio kao LGBTIQ i HIV pozitivna osoba.

Kako prenose podgoričke Vijesti, podnosilac zahteva je od februara 2022. godine u Crnoj Gori, gde je sklopio i istopolno partnerstvo.

Sklapanje istopolnog partnerstva, pored ostalog, naveo je kao jedan od razloga zbog kojeg je sa partnerom stigao u Crnu Goru.

"Napustio sam Rusiju radi sklapanja braka sa sadašnjim suprugom, koji je državljanin takođe Ruske Federacije, a živi u Nemačkoj više od deset godina. Ja sam LGBTIQ osoba i tako se osećam od svoje 16. godine", naveo je državljanin Rusije, napominjući da je zbog administrativnih komplikacija u Nemačkoj odlučio da sa partnerom "sklopi brak u Crnoj Gori".

Kako je dodao, partner i on kratko su boravili u Srbiji, da je to za njih bio samo tranzit, a da su potom u Crnu Goru, u februaru 2022, ušli legalno i da su tu boravili turistički. Istopolno partnerstvo sklopili su mesec dana kasnije.

Podnosilac zahteva naveo je i da je u septembru 2022. Rusija donela zakon "koji se odnosi na zabranu propagiranja LGBTIQ" i da je zahtev MUP-u Crne Gore predao jer mu je potrebna medicinska pomoć.

"Ja sam HIV pozitivna osoba od 2014. godine i shodno tome treba mi poseban medicinski tretman, svakodnevno uzimam terapiju i analize radim svaka dva, tri meseca. Pokušaću da nabavim medicinsku dokumentaciju koja ovo potvrđuje", naveo je on u zahtevu MUP-u Crne Gore od 9. januara 2023. godine.

U zahtevu dodaje i da bi, verovatno, po povratku u Rusiju bio uhapšen već na aerodromu i upućen na front. Pojašnjava da je zbog bolesti oslobođen redovnog služenja vojske, ali i da je raspoređen u rezervni sastav.

MUP je taj zahtev odbio, uz obrazloženje da podnosilac ne ispunjava uslove iz člana 3. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca za odobravanje azila u Crnoj Gori.

Prema tom članu, "azil se odobrava strancu koji traži međunarodnu zaštitu, koji se nalazi van zemlje porekla, a osnovano strahuje od progona zbog svoje rase, vere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja, zbog čega ne može ili ne želi da prihvati zaštitu te zemlje".

MUP Crne Gore je ocenio da problemi sa kojima se suočava podnosilac zahteva ne predstavljaju opravdane razloge koji ukazuju da bi povratkom u zemlju porekla bio izložen nepravdi zbog koje bi bila neophodna međunarodna zaštita i da u njegovoj izjavi "nedostaje element stvarne opasnosti, s obzirom na činjenicu da prisustvo straha kod imenovanog nije opravdano".