10. jul 2024 22:31

Ulf Kristerson: Orban ne treba da zloupotrebi predsedavanje Mađarske EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ulf Kristerson: Orban ne treba da zloupotrebi predsedavanje Mađarske EU

Foto: AP Photo/Matt Rourke

VAŠINGTON  - Švedski premijer Ulf Kristerson ocenio je danas da poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi tokom mađarskog predsedavanja Evropskom unijom može poslati pogrešan signal i naglasio da Orban ne deluje niti govori u ime EU.

"Kao član EU imam poruku, kao i mnogi drugi lideri EU. Mislim da Orban treba da pazi da ne zloupotrebi svoju fotelju da organizuje putovanja koja bi se mogla protumačiti kao akcija u ime cele EU. Mislim da je ovo greška. I mislim da je Mađarska sada dobila odgovarajuću reakciju", rekao je Kristerson na konferenciji za novinare tokom samita NATO-a u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, cilj je vrlo jednostavan, odnosno, Ukrajina mora da dobije podršku koja joj je potrebna za pobedu u ratu, prenosi švedski javni servis SVT.

U izjavi za SVT nakon konferencije za novinare, Kristerson je istakao da je finansijska podrška Ukrajini veoma važna.

"To je kristalno jasan signal zemljama koje su spremne na invaziju na druge zemlje da demokratije to neće tolerisati. U poređenju sa Rusijom, Ukrajina je relativno mala zemlja i impresivno je da se Ukrajina tako dobro snašla, ali biće potrebno još", rekao je premijer Švedske.

Kristerson je naglasio da su članice NATO-a saglasne oko toga da je cilj da Ukrajina dobije rat.

" Vidim veoma širok konsenzus. Različite zemlje imaju različite ekonomske uslove, ali generalno mislim da EU i NATO ulažu neverovatno velike napore za Ukrajinu", rekao je Kristerson.