12. jul 2024 17:29

Zeleni blejzer liderke Zelene stranke Marin Tondelije novi je politički simbol u Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zeleni blejzer liderke Zelene stranke Marin Tondelije novi je politički simbol u Francuskoj

Foto: AP Photo/Louise Delmotte

PARIZ - Samo nekoliko godina nakon pojave pokreta "žutih prsluka" u Francuskoj, zeleni blejzer je postao simbol najnovije političke zvezde u zemlji, liderke Zelene stranke Marin Tondelije.

Tondelije, čija je stranka ključna komponenta levičarskog saveza koji je osvojio najviše mesta na parlamentarnim izborima prošle nedelje, bila je sveprisutna u medijskom izveštavanju i ocenjeno je da je vodila snažnu kampanju, preneo je Rojters.

"Zeleni blejzer Marin Tondelije, politički simbol", bio je naslov u "Mondu" ove nedelje.

List navodi da je, kao i žena koja ga nosi, zeleni blejzer liderke francuskih Zelenih posle parlamentarnih izbora privukao veliku medijsku pažnju.

Malo poznata pre vanrednih izbora, Tondelije je osvojila mnoge glasače svojim strastvenim, a povremeno i suznim očima i pozivima da se blokira krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen da preuzme vlast.

Pošto je RN neočekivano pobeđen i zauzeo treće mesto, levičarske i centrističke stranke se bore da formiraju vladu, a Tondelije se pojavljuje kao moguća kandidatkinja za premijerku.

Tondelije (37) je odrasla u Enen-Bomonu, gradu na severu Francuske koji se nalazi u izbornoj jedinici koju "drži" Le Penova i tamo je postala opštinski odbornik, tako da je mogla iz prvog reda da posmatra krajnju desnicu na vlasti.

Ona je za "Mond" rekla da je blejzer, za koji je list naveo da je model francuskog brenda Kople od 395 evra, "najskuplji odevni predmet u njenoj garderobi".