27. jul 2023 15:11

Kina: Pronađeno najstarije poznato sedlo za jahanje staro više od 2.400 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina: Pronađeno najstarije poznato sedlo za jahanje staro više od 2.400 godina

Foto: shuttertsock.com/MyImages - Micha, ilustracija

PEKING - U jednoj grobnici na severozapadu Kine pronađeno je sedlo staro više od 2.400 godina i za njega se veruje da je najstarije poznato sedlo za jahanje.

Istraživači smatraju da dobro očuvano, meko sedlo datira iz perioda između 727. do 396. godine pre nove ere, objavio je danas časopis "Sajens njuz".

AArheolog sa Univerziteta u Cirihu Patrik Vertman smatra da je sedlo, iskopano na groblju u Jangaju u severozapadnoj Kini, možda i starije od prethodno pronađenih, kao i da je samo sedlo napravio stručnjak koji je bio upoznat ne samo sa iglom i kožom, već i sa jahanjem i anatomijom konja i jahača.

Dve kože u obliku krila sašivene su zajedno da formiraju sedište, a podeljene su dugačkom, uskom trakom kože koja je bila postavljena preko kičme konja, opisao je Vertman sedlo.

Vertman i njegove kolege su navele da su meka sedla pronađena u grobnicama nomadskih stočara i ratnika iz skitske kulture Pazirik u severnoj Aziji do sada smatrana najstarijima i da datiraju između 430. i 420. godine pre nove ere.

Kada i gde su ljudi počeli da jašu konje i da koriste sedla za sada ostaje neizvesno.

U Jangaju, gde je iskopana 531 grobnica, istraživači su pronašli bičeve, uzde i druge predmete u vezi sa jahanjem pre oko 3.300 godina.

Samo u još jednom grobu u Jangaju pronađeno je sedlo, ali je taj nalaz fragmentaran.

Iskopavanja u Jangaju takođe su dovela do otkrića najstarijeg poznatog para pantalona koje je nosio jahač pre oko 3.000 godina o čemu je otkriće objavljeno 2022. godine.