18. decembar 2023 17:17

Na Islandu ponovo otvorena banja u blizini rizičnog vulkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Islandu ponovo otvorena banja u blizini rizičnog vulkana

Foto: AP Photo, File/Frank Augstein

REJKJAVIK - Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Islanda, banja Plava laguna, ponovo je otvorena nakon više od mesec dana, uprkos riziku od erupcije obližnjeg vulkana Svartsengi.

Rukovodstvo Plave lagune donelo je odluku o ponovnom otvaranju, uprkos upornim seizimičkim aktivnostima i 230 prijavljenih zemljotresa u poslednja dva dana, i upozorenju policije koja ostaje u stanju pripravnosti, prenosi Gardijan.

Hoteli i jedan od restorana koji pripadaju ovom odmaralištu ostaće zatvoreni do četvrtka, kada se očekuje ponovna evaluacija situacije.

Pre otvaranja, zaposleni su obavili bezbednosnu vežbu, kako bi što brže evakuisali područje u slučaju erupcije, saopštila je Helga Arnadotir, izvršna direktorka prodaje Plave lagune.

"Prerano je reći da li je akumulacija magme u Svartsengiju prestala i da li je njeno povećanje prestalo. Stopa deformacije se donekle smanjila poslednjih dana, ali je potrebno više podataka za tumačenje mogućeg razvoja aktivnosti", saopštio je islandski meteorološki zavod.

Plava laguna, geotermalna banja jugozapadno od Rejkjavika, zatvorena je 9. novembra nakon što je više od 1000 zemljotresa pogodilo poluostrvo Rejkjanes za manje od 24 časa, što je primoralo desetine gostiju da pobegne iz odmarališta.