15. mart 2024 09:56

Aleksandra Čamagić: Đake OŠ "Laza Kostić" u novoj školskoj godini čeka novo školsko dvorište

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Čamagić: Đake OŠ "Laza Kostić" u novoj školskoj godini čeka novo školsko dvorište

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Đaci novobeogradske osnovne škole "Laza Kostić", čija rekonstrukcija je u toku, novu školsku godinu će dočekati sa uređenim školskim dvorištem, izjavila je danas za Tanjug Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

"Osnovna škola 'Laza Kostić' deo je jedinstvene zaštićene arhitektonske celine u Bloku 23 na opštini Novi Beograd. Ovaj kraj predstavlja simbol brutalističke arhitekture, a izgrađen je 1974. godine po projektu Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića", rekla je Čamagić.

Prema njenim rečima, da je rad te trojice jugoslovenskih arhitekata nadaleko priznat, potvrđuje i činjenica da se maketa Bloka 23 nalazi u njujorškom muzeju moderne umetnosti MoMA.

"Grad Beograd i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu pokrenuli su projekat rekonstrukcije dvorišta škole 'Laza Kostić', koja zauzima centralno mesto u pomenutom bloku i predstavlja tačku okupljanja, ne samo školaraca, već svih građana u ovom delu Novog Beograda", rekla je Čamagić.

Ona je istakla da je prvi korak u tom procesu bilo vođenje računa o očuvanju autentičnog izgleda dvorišta, a kasnije i saradnja sa arhitektama koje će svoj projekat prilagoditi istorijskim tekovinama.

"Ovo i jeste bio postupak kada je rekonstrukcija dvorišta osnovne škole 'Laza Kostić' u pitanju, što potvrđuje i planirano izlivanje armiranog betona, postavljanje armiranobetonskih klupica, očuvanje drveća u dvorištu, kao i pažljivo uklanjanje i vraćanje 7 bisti sekretara SKOJ-a", rekla je Čamagić.

Ona je navela da je vrednost radova oko 70 miliona dinara.

"Do početka nove školske godine, dvorište će zablistati novim sjajem na radost učenika i svih generacija u Bloku 23. Svojom obnovljenom lepotom, postaće mesto susreta, igre i razmišljanja, pružajući prostor za nova iskustva i neprocenjive uspomene", naglasila je Aleksandra Čamagić.