21. mart 2024 11:11

De Kro: Belgija ima izbalansiranu strategiju o upotrebi nuklearne energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

De Kro: Belgija ima izbalansiranu strategiju o  upotrebi nuklearne energije

Foto: AP Photo/Omar Havana

BRISEL - Premijer Belgije Aleksandar de Kro izjavio je danas da ta zemlja ima veoma izbalansiranu strategiju o upotrebi nuklearne energije.

On je uoči početka prvog globalnog Samita o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, rekao novinarima da se nuklearna energija i obnovljivi izvori energije ne isključuju međusobno i kao primer naveo to što je Belgija odlučila da proširi dve nuklearne elektrane sa jedne strane i sa druge što planira da postavi turbine na vetar u Severnom moru.

"Biche nam potrebno i jedno i drugo. Mi smo u poziciji da imamo oboje. Na kraju imamo strategiju koja je 20 godina daleko i iskreno, ako želimo da se dekarbonizujemo, ako želimo da idemo ka 'neto nuli' 2050. biće nam potrebne i sve obnovljive i nuklearne tehnologije. Hoćemo li onda morati da menjamo zakon? Ne, jer se u Belgiji zakon menja u odnosu na projekte", rekao je de Kro.

On je dodao da Belgija ulaže masovno u obnovljive izvore energije, u k4 turbine na vetar u Severnom moru i dodao da investicije u nuklearnu energiju često traju dugo.

Potrebna nam je domišljatost za postizanje ciljeva

Aleksandar de Kro izjavio je danas, na otvaranju Međunarodnog samita o nuklearnoj energiji, da je za postizanje ciljeva, kao što je nuklearna energija, potrebna domišljatost.

On je rekao da uspeh može da se postigne samo kada se inovacije iznesu na tržište na isplativ način.

De Kro je istakao da još uvek postoje međunarodne finansijske institucije i arhitektura koja u nekim slučajevima, čak i sprečava finansiranje nuklearnih projekata, ali i da moramo da se uverimo da, gde god se koristi nuklearna energija, to mora da bude urađeno na bezbedan način.

"Svetu je potrebno da se okupi, ali, naravno, kada se sretnemo na ovom nivou lidera, to nije da bismo slavili ili jednostavno obeležili nešto, već da razmišljamo kako da to uradimo bolje i kako da to uradimo kako treba. I zbog toga sam veoma ponosan da kažem da su se svi učesnici iz celog sveta okupljeni ovde u Briselu složili oko deklaracije koja se bavi ovim", rekao je de Kro.