19. april 2024 13:01

CEFTA: SEED+ projekat nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

CEFTA: SEED+ projekat nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju

Foto: CEFTA

BRISEL - CEFTA Sekretarijat i Evropska komisija potpisali su ugovor vredan četiri miliona evra za aktivnosti projekta SEED+ "Podrška sistematskoj razmeni elektronskih podataka u CEFTA 2024", koji će poboljšati olakšavanje trgovine i ekonomsku integraciju kako unutar CEFTA, tako i između CEFTA i Evropske unije, saopštio je CEFTA sekretarijat.

Evropska komisija se obavezala da će u potpunosti finansirati SEED+ projekat tokom naredne tri godine.

Projekat je namenjen značajnom olakšavanju trgovine robom i uslugama, promovišući bliže ekonomske veze unutar CEFTA i pojednostavljivanjem procesa kroz ubrzavanje digitalne tranzicije.

Projekat će nastaviti da pruža podršku elektonskoj razmeni trgovinskih podataka i dokumenata unutar CEFTA-e, promovišući trgovinu bez papira, poboljšavajući sigurnost u trgovinskim operacijama bez ometanja tokova trgovine, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, smanjujući teret na ekonomske operatere, preduzetnike i građane u prikupljanju i dostavljanju trgovinskih podataka i dokumenata, SEED+ projekat teži eliminaciji prepreka i smanjenju troškova i vremena potrebnih za slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi kroz CEFTA.