24. april 2024 11:44

ESG Adria Samit u Crnoj Gori: Nove mogućnosti za održivi razvoj regiona

Izvor: TANJUG

podeli vest

ESG Adria Samit u Crnoj Gori:  Nove mogućnosti za održivi razvoj regiona

Foto: TANJUG/MEDIABIRO

TIVAT - Drugi po redu regionalni ESG Adria Samit, pod sloganom “Deluj sada za održivo sutra”, počeo je danas u Tivtu, a okupiće više od 600 učesnika.

Biljana Brejtvejt, izvršna direktorka Sustineri Partners i osnivačica ESG Adria Samit istakla je na otvaranju regionalnog skupa posvećenog ESG standardima, da ova godina označava ne samo prekretnicu za ESG Adria Samit, zbog proširenja na Adria region, već i stratešku ekspanziju i još veći fokus na ključne teme kao što su održivo finansiranje, zelena tranzicija, značajne regionalne investicije, ali i širenje interesovanja na rastuću oblast vještačke inteligencije i razvoja startup-ova.

To prema njenim rečima, otvara i nove horizonte i mogućnosti za održivi razvoj regiona.

Brejtvejt je naglasila da su zamajac regionalne tranzicije obnovljivi izvori energije i održive finansije i implementacija ESG standarda u sve segmente društva.

"Promena u poslovanju, kako bi se iskoristile mogućnosti koje pruža Evropska unija, brojni međunarodni partneri i privukle strane direktne investicije, može doći samo iznutra. Brojne su inicijative uz pomoć kojih su ove promene moguće", naglasila je Brejtvejt.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, na otvaranju Samita, poručio je da su Crna Gora, Boka Kotorska i Tivat, idealno okruženje za održavanje ovako značajnog događaja koji okuplja veliki broj stručnjaka i lidera iz oblasti ekologije, društveno odgovorne politike i dobrog korporativnog upravljanja.

"Razgovori, ideje i uporedna iskustva koja ćemo imati prilike da čujemo u naredna dva dana nemerljivo su vredni za našu zemlju i daju joj značajno mesto na mapi održivosti", rekao je Milatović.

ESG koncept, kako je naglasio, predstavlja temelje na kojima treba da se gradi održiva budućnost za region i ekonomije njegovih zemalja.

"U svetlu svih ekoloških, energetskih i ekonomskih kriza sa kojima se suočavamo, a čije je ponavljanje izvesno, potrebno je jasno sagledati i fokusirati se na dugoročni održivi razvoj", ocenio je Milatović.

Predsednik opštine Tivat Željko Komnenović rekao je da ESG principe moramo promišljati na nivou male lokalne zajednice koja se konstantno menja.

On je podsetio na dva važna projekta na kojima opština Tivat radi - izgradnju Centra za mediteranske agrokulture na lokaciji Grabovac na luštičkom poluostrvu i rekonstrukciju austrougarskih rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku.

Dejvid Margason, izvršni direktor Porto Montenegra na otvaranju samita rekao da je od vitalnog značaja zajednički rad na zaštiti i napredovanju naše planetarnog okruženja i zajednice i da se njegova kompanija, Porto Montenegro, trudila da razvije zajednicu, koja je bezbedna, srećna, zdrava, a samim tim i održiva.

Izvršni direktor Direktorata Zelenog programa OTP Banke iz Mađarske Đerđeli Pokos naveo je da je održivost najveći izazov za naše generacije.

"Transformacija ekonomija na Balkanu, ali i u svetu već je počela i već se odvija na nivou politika. Mi znamo da će ona biti dugotrajna, složena, ali nam je važno da se ne plašimo te transformacje. Mi smo svesni da ne znamo puno toga, ali je dobro da su ključne privredne grade tu, tehnologija je tu, imamo projekte i sve će to pomoći da dođemo do održive budućnosti", poručio je Pokos.

On je zaključio da nema ekološke održivosti bez ekonomske isplativosti.

Kako je najavila Brejtvejt, na ESG Adria Samitu će ove godine biti potpisani okvir za saradnju Sustineri Partners, organizatora ESG Adria Samita sa Western Balkans 6 Chamber Investment Forum (WB6 CIF), kao zajedničkom inicijativom privrednih komora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova i Metohije i iz Severne Makedonije i Srbije.

Ovaj okvir za saradnjh posvećen je pružanju podrške kompanijama u regionu u usklađivanju njihovih poslovnih strategija sa ESG agendom.

Na Samitu će biti lansiran i sveobuhvatni ESG program obuke i sertifikovanja za profesionalce u saradnji sa fakultetima: FEFA iz Srbije, Evropskim Univerzitetom u Tirani i Ekonomskim fakultetom u Rijeci.

Dodatno, jedna od inciijativa koja je u potpunosti posvećena mladim liderima, je program NextGen, koji lansiraju Sustineri Partners i Universal Capital Banka, a sve sa ciljem većeg uključivanja mladih lidera, u dalju promociju i kreiranje ESG agende regiona.