29. mart 2024 12:54

Momirović: Srbija zemlja partner Međunarodnog sajma privrede u Banjaluci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Srbija zemlja partner Međunarodnog sajma privrede u Banjaluci

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je počastvovan što će imati priliku da sledeće nedelje otvori Međunarodni sajam u Banjaluci i na Panelu predstavi potencijale za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa sa BiH.

"Najvažnije je da ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom planu, ne samo kao centar regiona, nego i kao važnu i prepoznatljivu destinaciju u ovom delu Evrope", rekao je Momirović posle sastanka sa Stašom Košarcem, zamenikom predsedavajuće Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Momirović je istakao da regionalna saradnja nema alternativu i da obezbeđuje značajne benefite, saopštilo je danas Мinistarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

"Naš drugi po važnosti trgovinski partner jesu zemlje CEFTA. Privreda Bosne i Hercegovine je ključni ekonomski partner Srbije u regionu, što potvrđuje i činjenica da ne postoji nijedno tržište u okruženju na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od tržišta BiH", rekao je Momirović.

Ukazao je da je to tržište u 2023. godini bilo druga izvozna destinacija Srbije, odmah posle Nemačke, a da je u prošloj godini ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila 3 milijarde evra, od čega je izvoz robe iz Srbije u BiH iznosio blizu dve milijarde evra.

Momirović je dodao da se razgovaralo i o budućem EXPO 2027 u Beogradu koji predstavlja i ogromnu šansu za predstavljanje privrednih potencijala Republike Srpske i Federacije BiH.

"Beograd će biti domaćin ove prestižne međunarodne manifestacije, što je velika šansa kako za kompanije iz Srbije, tako i za kompanije iz BiH", ukazao je Momirović.

Košarac i Momirović razgovarali su i o impelemtaciji sporazuma u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH – Srbija – Turska, kao i o saradnji u okviru CEFTA Sporazuma.

"Činjenica da je Beograd domaćin najznačajnije svetske izložbe najbolje govori o ozbiljnosti i odgovornosti politike rukovodstva Srbije na međunarodnom planu. Sa aspekta spoljnotrgovinske politike, definitivno je EXPO 2027 među najvećim uspesima Srbije, pored Ugovora o slobodnoj trgovini sa NR Kinom'', istakao je Košarac.

On je naveo da EXPO 2027 predstavlja ozbiljnu šansu koju privrednici iz Srpske i FBiH treba da iskoriste za prezentaciju i promociju privrednih kapaciteta Srpske i FBiH.

"Naglašeno je da će model nastupa privrednika iz Srpske i FBiH na EXPO 2027 u Beogradu biti predmet usaglašavanja u narednom periodu", dodao je Košarac.