16. april 2024 11:26

Mihailo Vesović: BiH jedan od najvažnijih partnera, na sajmu u Mostaru 26 firmi iz Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Vesović: BiH jedan od najvažnijih partnera, na sajmu u Mostaru 26 firmi iz Srbije

Foto: Tanjug/video

MOSTAR  - Učešće na privrednom sajmu u Mostaru je veoma bitno za naše firme, jer je to najvažniji opšti sajam u Bosni i Hercegovini (BiH), a ova zemlja je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera odnosno druga izvozna destinacija za naše proizvode, izjavio je danas za Tanjug direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović pred otvaranje sajma.

On je naveo da se na sajmu u Mostaru, na kome Srbije učestvuje 15. put predstavlja 26 kompanija iz Srbije.

"Ovakav nastup sa širokim dijapazonom kompanija koje se bavi različitim uslugama ili proizvodima omogućava da se Srbija u ekonomskom smislu predstavi na pravi način i 50 odsto ekonomije regiona i investicija i trgovine je u Srbiji i sa Srbijom, a mi smo Bosni i Hercegovini najvažniji spoljno-trgovinski partner", istakao je on.

Dodao je da će u Mostaru biti prisutne i hrvatske kompanije, ali i kompanije iz 20 zemalja, što regiona, što iz Evropske unije.

Kao važno je naveo i to da se u Mostaru održava i sajam turizma, jer se Zapadni Balkan želi ponuditi kao jedinstveni turistički proizvod.

"Povezivanje Beograda i Mostara novom avionskom linijom omogućava ne samo da se ideja o turističkim destinacijama približi i turistima iz inostranstva, nego pre svega i poslovnim ljudima da mnogo brže komuniciraju i da se kreću u ovom delu Bosne i Hercegovine. Takođe i bosansko-hercegovačkim privrednicima da preko Beograda dođu do svojih klijenata", rekao je Vesović.

Istakao je da saradnja na privrednom nivou nije samo u oblasti trgovine, nego i u oblasti usluga i da godišnje iznosi skoro 750 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Srbija beleži suficit u toj saradnji i što je dodatni razlog zašto treba da tražimo svoje partnere u Mostaru i da podržimo i bosansko-hercegovačke kompanije koje žele da sarađuju sa kompanijama iz Srbije.

Naše kompanije koje učestvuju na sajmu u Mostaru su iz oblasti prehrambene industrije, poljoprivrede, tehnologije dronova, špedicije, logistike, zatim metalne industrije, hemijske, industrije plastike i nameštaja, a prisutna je i Er Srbija.

"Pored kompanija koje nastupaju na sajmu imaćemo i 40 kompanija koje posećuju ovaj sajam i koje dolaze iz Moravskog, Rasinskog i Raškog okruga i koji će nezavisno imati mogućnost da sledeća dva dana imaju poslovne susrete jer zajedno sa trgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Mostarskim tehnološkim parkom Privredna komora Srbije uz podršku EEN mreže organizuje direktne poslovne susrete", rekao je Vesović.