18. april 2024 14:39

Dubravka Đedović Handanović: Na uslovima za korišćenje nuklearne energije radiće se sa naučnim institucijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Na uslovima za korišćenje nuklearne energije radiće se sa naučnim institucijama

Foto: TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima javnih preduzeća, regulatornih tela, direktorima instituta i dekanima fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji se bave nuklearnim tehnologijama i nuklearnom sigurnošću, o stvaranju uslova za pokretanje civilnog nuklearnog programa u Srbiji, saopštilo je resorno ministarstvo.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Vukašin Grozdić.

Ministarka Đedović je istakla da je ideja današnjeg sastanka bila da se sa svim relevantnim obrazovnim i naučnim institucijama, koje se bave naučno-istraživačkim radom na temu nuklearne energije, razgovara o tome šta je potrebno da se promeni i poboljša kako bi Srbija imala preduslove da razvija civilni nuklearni program.

"Predložili smo da potpišemo memorandum o razumevanju između relevantnih obrazovnih i naučnih institucija i predstavnika Vlade Srbije da bismo, uz učešće struke, definisali neophodne korake i akcione planove. Na taj način, omogućićemo da svaka institucija u svom domenu uradi svoj deo posla i preduzme neophodne korake kako bismo došli do željenog cilja, a to je da imamo dobru obrazovnu, tehničku i naučnu osnovu da možemo da razvijamo nuklearni program u našoj zemlji", rekla je ona.

Ocenila je da je to važno i zbog povratka stručnjaka u ovoj oblasti iz inostranstva, koji bi trebalo da prepoznaju potencijal da se bave svojom strukom u Srbiji.

Đedović Handanović je naglasila da je cilj ove inicijative da se argumentima i dijalogom dođe do pravih informacija o tome šta znači razvoj nuklearnog programa, koje su koristi, koji su rizici i kako oni mogu da se minimiziraju i prevaziđu.

Dodala je i da očekuje da se u inicijativu uključe i drugi predstavnici Vlade Srbije i drugih relevantnih institucija.

Prema njenim rečima važeći zakon ne postavlja prepreke za bavljenje obrazovnim i naučnim radom u Srbiji, ali je potrebno da se upodobi naš regulatovni okvir da bi mogli da idemo korak dalje, a to znači da u narednim decenijama imamo nuklearna postrojenja.

"Stvaranje preduslova za korišćenje nuklearne energije uključuje i tržišne analize o dostupnim tehnologijama na svetskom nivou, jer tek na osnovu tih analiza može se doneti odluka o tehnologijama i partnerima. Važno je da dođemo do najboljih tehničkih rešenja, ali i da imamo obrazovnu bazu koja će edukovati generacije koje su pred nama da upravljaju ovim programom na dobrobit svih građana, jer je ovo pitanje energetske stabilnosti, privrednog razvoja i društva u celini u decenijama ispred nas“, rekla je ona.

Dodala je da Ministarstvo, pre nego što predloži izmene zakonske regulative, planira da sprovede javne konsultacije o nuklearnoj energiji.

„Ta debata treba da bude argumentovana, bazirana na činjenicama i da bude vođena od strane stručnih ljudi. Potreban je zajednički napor kako bismo ovu temu približili javnosti, umesto da, na primer, imamo dezinformacije i širenje neistina o tome kako će se u Srbiji skladištiti nuklearni otpad iz drugih država, što naravno nije istina“, naglasila je ministarka.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije“, Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), Elektrotehničkog, Fizičkog, Mašinskog i Tehnološko-metaruloškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Instituta za nuklearne nauke Vinča, Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla, Instituta za fiziku, EPS-a i Srpskog nuklearnog društva.