23. april 2024 14:01

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu od 18. do 23. maja u Novom Sadu predstaviće se 1.200 izlagača

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu od 18. do 23. maja u Novom Sadu predstaviće se 1.200 izlagača

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD- Na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, od 18. do 23. maja, predstaviće se 1.200 izlagača iz Srbije i još oko 40 zemalja, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije.

Tokom šest dana, posetiocima ove najveće priredbe i agrobiznis događaja u ovom delu Evrope, predstaviće se na Novosadskom sajmu, najsavremenija tehnička i tehnološka dostignuća i primena nauke u poljoprivredi.

Najznačajnije celine sajma biće izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke, organskih proizvoda, ali i različiti stručni, poslovni i naučni skupovi.

Biće organizovano i ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga.

Zemlja partner ovogodišnjeg 91.međunarodnog sajma poljoprivrede je Evropska unija.

Izvršni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma Boris Nadlukač rekao je da će važno mesto na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede zauzeti izložba poljoprivredne mehanizacije na kojoj će se predstaviti izlagači iz Srbije, Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Kine, Španije i Slovenije.

On je istakao da je poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije okosnica ove izložbe i da će se od 18 članica na sajmu nastupiti 17, koje sarađuju sa 300 do 400 dobavljača različitih brendova.

"Pored standardnog i poljoprivrednicima poznatog asortima, na sajmu će se predstaviti i noviteti, među kojima je traktor E30 na električni pogon, traktor od 55 KS koji koristi hidrogen kao gorivo, a prvi put pod markom IMT biće prikazan i traktor MAGNA. Predstaviće se najveći konvencionalni traktor sa gusenicima John Deere 8rx, kao i traaktor Fendt iz serije 700 koji je proglašenza traktor 2023", rekao je Nadlukač.

Najavio je da će premijeru imati i traktor Valtra Q305 finalista izbora za najbolji traktor godine.

Prema njegovim rečima na Nacionalnoj izložbi stoke koja će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Srbije predstaviće se 800 grla, a kako je kazao atrakcija za posetioce biće i javno ocenjivanje goveda, konja i ovaca, i defile nagrađenih grla biće u četvrtak 23. maja.

Nadlukač je dodao da su segmenti i ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma, nosioca oznake "Najbolje iz Vojvodine" i izložba organskih i proizvoda sa oznakama geografskog porekla i "Srpskei kvalitet", piva zanatskih proizvođača, kao i drugih prehrambenih proizvoda.

"Tokom svih šest dana biće održani i veliki broj stručnih i poslovnih konferencija, foruma i prezentacija. Posetioce očekuju i Dan stočara, Dan voćara, Dan žitara, dan dobavljača-Agrobiznis 2024, kao i konferencije Održiva agrarna proizvodnja 2024. i Obnovljivi izvori energijei održiva poljoprivreda iz perspektive korisnika", rekao je on.

Nadlukač je dodao i da će komisije novosadskog sajma ocenjivati kvalitet oko 30 robnih grupa.

Zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Plamena Halačeva kazala je da partnerstvo EU sa Sajmom poljoprivrede u Novom Sadu nije iznenađenje i odlična je prilika da se predstave i približe programi finansijske podrške EU poljoprivrednicima, posebno IPARD program.

Ona je kazala i da je polovina izvoza hrane iz Srbije na tržište Evropske unije.

"Pozivam srpske poljoprivrednike da iskoriste dostupne mogućnosti finansiranja i aktivno učestvuju u ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Sigurna sam da će to biti uspešan događaj, koji promoviše inovaciju, održivost i prosperitet naših poljoprivrednih zajednica", rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović, rekla je da je Novosadski sajam sa partnerstvom sa EU može da pruži dodatnu šansu i priliku za domaće proizvođače da predstave svoje proizvode, ali i za investitore koji na ovom mestu mogu da dođu do kvalitetnih informacija, kontakata, ali i svega onoga što dodatno može da doprinese afirmaciji srpskih privrednih aktivnosti sa zemljama članicama EU.

Radno vreme sajma tokom svih šest dana je od devet do 19 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara, grupne koštaju 600 dinara po osobi, a za kolektivne posete đaka i studenata, kao i dece od sedam do 14 godina i penzionere ulaznice će koštati 400 dinara.

Na porodični dan, 22.maja, cela porodica sa decom do 14 godina, bez obzira koliko ih ima, moći će da poseti sajam sa jednom kupljenom ulaznicom po ceni od 800 dinara.

Kako je najavljeno, sve kupljene ulaznice su i kuponi u poklon igri, gde je nagrada traktor John Deere 5045d.