21. februar 2024 21:15

Otvorena izložba "Kuće budućeg sveta” u Ustanovi kulture Parobrod

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Kuće budućeg sveta” u Ustanovi kulture Parobrod

Foto: UK PAROBROD

BEOGRAD - Izložba fotografija "Kuće budućeg sveta - besmrtna jevrejska groblja" autora Rudolfa Klajna, otvorena je večeras u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu i trajaće do 7. marta.

U jevrejskoj tradiciji, groblje se smatra kućom života, budućeg sveta, mira i kuća večnog doma. Pored sinagoga, važan materijalni dokaz postojanja evropske jevrejske dijaspore pre Holokausta su i groblja, navodi se u tekstu nove izložbe.

Ova groblja i njihove građevine, zapravo oblik nadgrobnih spomenika, njihovi tekstovi i tipografija, tradicionalni simboli i vegetacija jesu u vizuelnom i verbalnom dijalogu.

Prema Rudolfu Klajnu, oni se mogu tumačiti zajedno kao složeni sakralni sadržaj.

Naučna istraživanja van jevrejskih okvira, istorija arhitekture i umetnosti, zaštita spomenika i istorija kulture, nedavno su otvoreni za proučavanje jevrejskih grobalja 19. i 20. veka.

Prema Klajnovoj viziji, groblje funkcioniše kao ogledalo, u njemu se oslikavaju razni faktori zajedno sa složenom strukturom i hijerarhijom jevrejske dijaspore.

Tim sveobuhvatnim pristupom, vizuelni materijal izložbe može da predstavi šta su značila jevrejska groblja u velikim gradovima u optimističnom zlatnom dobu emancipacije, zapisano je u tekstu nove izložbe.

Umetnik fotografije Rudolf Klajn, rođen 1955. godine u Subotici, profesor je istorije moderne arhitekture na Univerzitetu Obuda u Budimpešti.

Prethodno je predavao na Univerzitetu u Tel Avivu (Izrael, 1996-2006) i na Univerzitetu u Novom Sadu (1986-1991).

On istražuje modernu arhitekturu, sinagoge, u srednjoj Evropi i jevrejski doprinos sekularnoj arhitekturi od rane emancipacije do pokreta krajem 20. veka. Autor je 15 knjiga iz oblasti teorije i istorije arhitekture.

Klajn je objavio 2017. svoje glavno delo, sveobuhvatnu knjigu “Sinagoge u Mađarskoj 1781-1918”, dok je 2018. publikovao prvu opštu knjigu o modernoj jevrejskoj pogrebnoj umetnosti “Metropolitanska jevrejska groblja u centralnoj i istočnoj Evropi” (izdavačka kuća “Ikomos”, Nemačka).

Trenutno priprema knjigu o jevrejskoj arhitekturi između 1820. i 2020. godine za holandskog izdavača “Bril”.

Svoje fotografije izlagao je na više od 70 lokacija širom sveta.