28. mart 2024 22:21

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu otvoren 46. Salon arhitekture

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu otvoren 46. Salon arhitekture

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Svečano otvaranje 46. izdanja Salona arhitekture održano je večeras u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Salon predstavlja arhitektonski ekosistem u Srbiji i realizovan je u koprodukciji i organizaciji Muzeja primenjene umetnosti (MPU) u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije (UAS), Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) i Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD).

Sve navedene ustanove i udruženja su istovremeno i autori koncepta 46. izdanja.

Prisutnima su se obratili članovi Saveta Salona - Sobodan Jović, ispred MPU, Vesna Cagić Milošević, ispred UAS, Žaklina Gligorijević iz udruženja ŽAD, Marko Korošec ispred ASAP-a, kao i Biljana Jotić, direktorka MPU, koja je svečano otvorila 46. Salon arhitekture.

Otvaranju izložbe prisustvovala je Danijela Vanušić ispred Ministarstva kulture Republike Srbije, pokrovitelja Salona.

Slogan novog Salona arhitekture glasi "Imamo svoju politiku!".

Kustos MPU Slobodan Jović je večeras istakao da su se njegove kolege godinama unazad bavile pitanjem koja je svrha održavanja Salona arhitekture u današnjem vremenu, te naveo da se uvek podrazumevalo i očekivalo da svako novo izdanje manifestacije ponudi nešto sveže u konceptu i produkciji arhitekture.

On je naglasio da je reč o najznačajnijoj nacionalnoj izložbi, i da ove godine Salon prati slojevitu strategiju programskog rešenja, a da bi nove ideje donele neka nova značenja.

Jović je uputio posetioce na koncept da se Salon arhitekture sastoji iz tri velike celine, tri segmenta, koji su i podeljeni na tri nivoa MPU - u podrumu, prizemlju i na prvom spratu.

"Na taj način svi zajedno se srećemo, mi se ujedinjujemo u tome šta je naša disciplina. Svi zajedno stvaramo, učestvujemo u realizaciji izložbe, važno je i to jedinstvo izmedju arhitekata", zaključio je dr Slobodan Jović, istovremeno i kustos Salona arhitekture.

Redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Vesna Cagić Milošević ispred UAS, smatra da je veoma važno što je MPU osnivač ove značajne kulturne manifestacije.

Cagić Milošević je dodala da je ideja Salona "formiranje zajedništva vezano za jedan zajednički cilj", a to je "unapređenje kvaliteta kulture našeg okruženja u kome živimo".

Arhitekta Marko Korošec iz "Remorker studija" se nostalgično osvrnuo na vremena daleko iza nas, u bivšoj Jugoslaviji kada su srpski dizajn i srpska arhitektura u velikoj meri bili prepoznati u inostranstvu i čitavom regionu.

On smatra da je to ranije doba podrazumevalo da "usluge arhitekture izvozimo u svet, ali smo danas još uvek daleko od toga".

Direktorka MPU Biljana Jotić, ujedno i kustos 46. Salona, otkrila je da će nakon otvaranja izložbe savremene srpske arhitekture, a tokom trajanja Salona, u Muzeju biti organizovan sadržajan program - predavanja, paneli, stručna vođenja i radionice.

Krajem aprila - meseca arhitekture, publiku očekuje predavanje gošće iznenađenja 46. Salona arhitekture, kao i svečana dodela nagrada, pohvala i priznanja u Jugoslovenskoj kinoteci, a manifestacija će biti zatvorena promocijom kataloga.

Žiri ovogodišnjeg Salona čine arhitekte Milena Stojković, Zoran Abadić, Saša Begović, Miljana Zeković i Dean Lah.

Salon arhitekture je tradicionalna godišnja manifestacija MPU, osnovana 1974. godine.

Osnovni zadatak Salona je da stručnoj i široj javnosti izloži godišnju arhitektonsku produkciju - realizacije, projekte, publikacije i istraživanja u oblasti savremene arhitekture, da podstiče dijalog i razmenu među arhitektama i sa širom publikom.

U aprilu se javnosti predstavlja ono što se istražuje, oblikuje i priprema tokom cele godine.

Koncept manifestacije uvek se zasniva na salonskom predstavljanju radova (izložba), programskom delu (tema) i dodeli nagrada, pohvala i priznanja.