18. april 2024 11:16

Ministarka Gojković sutra otvara Srpski paviljon u Veneciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Gojković sutra otvara Srpski paviljon u Veneciji

Foto: Tanjug TV

VENECIJA - Ministarka kulture Maja Gojković otvoriće u petak u podne Paviljon Srbije na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, saopštilo je danas Ministarstvo kulture.

Gojković će u Srpskom paviljonu otvoriti i autorsku izložbu "Exposition Coloniale“ Aleksandra Denića, koja predstavlja Srbiju na Bijenalu u Veneciji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Nastup Srbije na Bijenalu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, realizuje Muzej grada Beograda, čija je direktorka Jelena Medaković komesarka Paviljona Srbije, a kustoskinja "Exposition Coloniale“ je istoričarka umentosti Ksenija Samardžija.

"Odgovarajući na temu ovogodišnjeg Bijenala, umetnik kroz izložbu 'Exposition Coloniale' ukazuje na posledice kolonijalne ere i ovaj istorijski kontekst predstavlja polaznu tačku autorovog istraživanja njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja", istaknuto je u saopštenju.

Iz ministarstva su podsetili da Denić kroz svoja umetnička iskustva u pozorištu "koristi sposobnost da, upotrebom vizuelne naracije, kroz strukture simbola dopre do kompleksnih i neuralgičnih pitanja".

Naziv 60. međunarodne umetničke izložbe Bijenala u Veneciji "Stranieri Ovunque“ – „Stranci svuda“ izvučen je iz serije radova koju je 2004. godine pokrenuo kolektiv iz Pariza i Palerma Kler Fonten.

Kustos izložbe je Adrijano Pedrosa iz Brazila, umetnički direktor Muzeja umetnosti u Sao Paolu, a Bijenale umetnosti u Veneciji traje do 24. novembra.