19. april 2024 16:52

Proglašen pobednik konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Proglašen pobednik konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja

Foto: TANJUG/PROSTORNI PRIKAZ

BEOGRAD - Rad akademika profesora Branislava Mitrovića, iz arhitektonskog studija „MITarh“, stručni žiri je izabrao kao pobednički na konkursu za idejno rešenje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, prvi put u svojoj istoriji, dugoj skoro 130 godina, Prirodnjački muzej dobiće novu, namensku zgradu koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa ,,Parka prijateljstva“ u Novom Beogradu.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić istakao je da je ta institucija veoma važna za našu naučnu zajednicu, da je centar edukacije i mesto koje promoviše poštovanje prema prirodi i životnoj sredini.

"U novoj zgradi ćemo naše zbirke sa oko 2.000.000 primeraka učiniti dostupnim i vidljivim za javnost i bićemo u mogućnosti da intenzivnije komuniciramo s društvom o bogatom prirodnom nasleđu naše zemlje, Balkana i sveta. U Beogradu se prepliću kultura, nauka, i društvo i pregovara se o odlukama koje će doprineti održivosti resursa naše planete, a Prirodnjački muzej je nezaobilazni deo te komunikacije", rekao je Spasić.

On je dodao da će u novom zdanju kroz izložbe, programe obrazovanja, kao i radionice, stručne skupove, konferencije i popularna predavanja Muzej graditi još jače mostove između nauke, kulture i društva.

Predsednik žirija, arhitekta Ivan Rašković ocenio je da je konkurs bio veoma uspešan i istakao da je da pristigao značajan broj kvalitetnih radova, a posebno je pohvalio prvonagrađeni rad.

"Konkurs za Prirodnjački muzej je uspeo po broju pristiglih radova i njihovim kvalitetima. Prvonagrađeni rad čuva autentičnu siluetu postojećeg parka „Ušće", pri čemu u svoj prostor uključuje i deo prirode pod otvorenim nebom", istakao je profesor Rašković.

Glavni gradski urbanista i član žirija Marko Stojčić ocenio je da je konkurs za Prirodnjački muzej u Beogradu dokaz da je naša arhitektonska struka na izuzetno visokom nivou i da je na konkursu pristiglo 18 veoma kvalitetnih radova.

"Pobedničko se izdvojilo kao veoma hrabro i kvalitetno rešenje koje trajno rešava pitanje statusa parka i objekata koji se u njemu nalaze. Ono je i rešenje koje u najmanjoj meri, svojom izgrađenom strukturom, smanjuje postojeći fond zelenila. U funkcionalnom smislu daje neki novi, efektan pristup rešavanju potreba muzeja, a sa druge strane arhitektonski, ne previše nametljivo, dominira na pravi i ubedljiv način", ocenio je Stojčić.

Kako je rekao, nakon realizacije tog projekta, Beograđani i posetioci Beograda moći će da uživaju u jednom veoma savremenom objektu sa posebnim doživljajem kako postavke tako i prostora oko Muzeja.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a nagrađeni i nenagrađeni radovi postavljeni su na specijalnoj prezentaciji Prirodnjačkog muzeja.