17. april 2024 23:27

Premijerno izvedena predstava Mihael Kolhas u JDP-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijerno izvedena predstava Mihael Kolhas u JDP-u

Foto: Shutterstock.com/Vladimir Nenezic, ilustracija

BEOGRAD - Predstava "Mihael Kolhas", sa Vojinom Ćetkovićem u naslovnoj ulozi, večeras je premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP).

Ćetković i glumačka ekipa su nagrađeni višeminutnim gromskim aplauzom gledalaca, u skoro do poslednjeg mesta ispunjenoj sceni "Ljuba Tadić" JDP-a.

Predstava rađena po delu nemačkog pisca Hajnriha fon Klajsta (1777-1811), u režiji Borisa Liješevića, uspela je da tokom dvočasovnog izvođenja zadrži pažnju gledalaca zahvaljujući uigranoj glumačkoj postavi, koja je znalački iznosila i duhovite trenutke.

Uz Ćetkovića igrali su i Miodrag Dragičević, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i Aleksej Bjelogrlić.

Priča o čoveku koji na putu kroz Saksoniju, ulazi u sukob sa lokalnim vlastima i o njegovoj odluci da se bori za pravdu, okončana je dugim i glasnim aplauzom, i rečima glumca Voje Brajovića: "Ovo je kraj".

Muziku za predstavu je komponovao Kralj Čačka, dramaturzi su Fedor Šili i Miloš Krečković, scenograf Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Sremac, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Najavljujući ranije komad, Liješević je rekao da je to "priča o čovekovoj potrebi za pravdom i sistemom koji garantuje da će ga, ukoliko mirno živi, vredno i savesno, nagraditi ili bar zaštititi".

"Međutim, Klajst kaže da je želja za pravdom ismejana, ponižena, nazivana nepotrebnim inaćenjem. Čovek koji pravdu traži bude nazvan prznicom, bude marginalizovan", naveo je Liješević.