18. april 2024 09:32

Lazić: Gitar art festival je za 25 godina postao kulturno nasleđe Beograda i zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lazić: Gitar art festival je za 25 godina postao kulturno nasleđe Beograda i zemlje

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je portparolka Gitar art festivala (GAF) Ljubica Lazić koja je govorila o njegovom 25. izdanju, koji će biti održan od 15. do 19. maja u Beogradu.

Lazić je podsetila da GAF slavi 25 godina, tokom kojih su postali "kulturno nasleđe glavnog grada i naše zemlje", imajući u vidu brojne muzičare koji su za to vreme iz 50 zemalja došli u Beograd i koliko je održano koncerata.

"Ta istorija je velika priča koju ove godine slavimo", naglasila je Lazić.

Prema njenim rečima, GAF otvara 15. maja u Kolarčevoj Zadužbini koncert braće Sergija i Odaira Asada (Assad), gitarskog dua iz Brazila, koji će izvesti klasičnu muziku južnoameričkih kompozitora.

Lazić je dodala da će drugi deo koncerta pripasti gitaristkinji, pevačici i kompozitorki Badi Asad, koja će "izaći na scenu velike dvorane Kolarčeve zadužbine bosa".

"Ona pravi magiju od svog koncerta. Publika će uživati ne samo u njenom glasu i sviranju, već i perkusijama. Ona prenosi najlepše što Južna Amerika u svojoj muzici ima", naglasila je Lazić.

Prema njenim rečima, centar ovogodišnjeg GAF-a biće Jugoslovenska kinoteka, gde će biti i okupljanje ASEG, odnosno Asocijacije gitarista jugoistočne Evrope.

"Ne kažemo bez razloga da svakog maja pretvaramo Beograd u gitarsku prestonicu. Ovog puta biće više od 20 festivala koji će doći da razmene nove tendencije u festivalskom poslu, u gitarskoj muzici, u izvođačima, u formiranju publike", navela je Lazić.

Od ostalog programa GAF-a, Lazić je izdvojila prvi dolazak u Srbiju Marcina, mlade gitarske zvezde, čiji je koncert 16. maja u MTS dvorani, i privlači novu publiku.

"To nije samo publika GAF, koja dolazi na koncert klasične muzike, ili flamenko i fado. Ovo je mlada zvezda, gitarski mejnstrim, i nova publika se javlja. To je ta kulturna budućnost", navela je Lazić.