17. april 2024 14:00

Na Graničnom prelazu Brod identifikovana žrtva trgovine ljudima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Graničnom prelazu Brod identifikovana žrtva trgovine ljudima

Foto: Shutterstock.com/NGCHIYUI, ilustracija

SARAJEVO - Na graničnom prelazu Brod otkrivena je i identifikovana žrtva međunarodne trgovine ljudima, a reč je o petogodišnjoj devojčici koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan.

Žrtva je identifikovana prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije.

Pratilac devojčice je zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smeštena u sigurnu kuću, prenela je Fena.

Žrtvi je, navodi se, dodeljen specijalni staratelj za decu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine decom.

Devojčica se nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Visbadenu u Nemačkoj, a preduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja deteta majci.

Aktivnosti je koordinirao tužilac iz Odseka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u aktivnostima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.