22. april 2024 21:18

Đoković rekordni peti put dobio "Laureus nagradu" za najboljeg sportistu sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đoković rekordni peti put dobio "Laureus nagradu" za najboljeg sportistu sveta

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

MADRID - Najbolji teniser sveta Novak Đoković na večerašnjoj svečanosti u Madridu rekordni peti put u karijeri dobio je prestižnu "Laureus nagradu" za najboljeg sportistu sveta.

Đoković je priznanje prethodno dobijao 2012, 2015, 2016. i 2019. godine i izjednačio se sa Rodžerom Federerom, koji je do sada jedini imao pet nagrada.

Srpski teniser je prethodne godine osvojio Australijan Open, Rolan Garos i US Open, igrao finale Vilmbldona, a osvojio je i završni Masters u Torinu.

Priznanje mu je uručio NFL legenda Tom Brejdi.

Uz njega za najboljeg sportistu bili su nominovani i atletičari Šveđanin Armand Duplantis i Amerikanac Noa Lajls, svetski šampion u Formuli 1 Holanđanin Maks Ferstapen i fudbaleri Argentinac Lionel Mesi i Norvežanin Erling Haland.

Za najbolju sportistkinju proglašena je španska fudbalerka Aitana Bonmati, a ženska reprezentacija Španije, prvak sveta, proglašena je za najbolji tim.

Fudbaler Reala i engleski reprezentativac Džud Belingem osvojio je nagradu za "najveći proboj godine".

Nagradu za "povratak godine" dobila je gimnastičarka Simone Bajls.

Najbolja sportistkinja sa invaliditetom je holandska teniserka Didi de Grot, koja je prošle godine osvojila sva četiri gren slema.

Posebno priznanje dodeljeno je Fondaciji Rafael Nadal, koja pomaže više od 1.000 talentovanih mladih ljudi iz Španije i Indije.

Na svečanosti u Madridu prisustvovale su brojne poznate ličnosti kao što je američki glumac Endi Garsija, zatim čuveni atletičar Jusein Bolt, francuski fudbaler Patris Evra, legendarni trener Fabio Kapelo i drugi.