27. mart 2024 19:33

Ministar Žigmanov čestitao 28. mart, Dan obrazovanja Čeha

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Žigmanov čestitao 28. mart, Dan obrazovanja Čeha

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je pripadnicima češke nacionalne manjine u Srbiji 28. mart, Dan obrazovanja Čeha, saopšteno je večeras iz tog ministarstva.

O pravima češke nacionalne zajednici u Srbiji u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja, kao i službene upotrebe jezika i pisma brine Nacionalni savet češke nacionalne manjine, samoupravno telo sa sedištem u Beloj Crkvi.

U prisustvu češkog predsednika Miloša Zemana 2023. godine svečano je otvoren obnovljeni „Češki dom“ u Beogradu, sagrađen 1928. godine.

U ovom zdanju tada su bili Češka osnovna škola, biblioteka sa čitaonicom, društvene prostorije, stanovi za učitelje, a održavali su se i velelepni balovi i druge zabave pa je ovo mesto bilo omiljeno stecište mnogih Beograđana.

Nakon Drugog svetskog rata zdanje je nacionalizovano, a odlukom predsednika Srbije Aeksandra Vučića vraćeno je zajednici Čeha u Beogradu.

Vlasti u Republici Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave u kojima žive pripadnici češke nacionalne zajednice i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova, od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika, kako bi Česi uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice, navodi se u saopštenju za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.