28. mart 2024 11:11

Mihailo Jovanović: Srbija uspešno prevazilazi jezičke barijere na internetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Srbija uspešno prevazilazi jezičke barijere na internetu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas, na otvaranju obeležavanja Dana univerzalne prihvatljivosti, da Republika Srbija uspešno prevazilazi jezičke barijere na internetu zahvaljujući internacionalizovanim nazivima domena i omogućavanjem registracije na ćirilici i jezicima nacionalnih manjina.

"Ćirilični internet domen .srb čija je registracija počela 2012. godine je drugi nacionalni internet domen koji je moguće registrovati na ćirilici. Od 2019. godine u okviru .srb domena je moguća i registracija naziva sa proširenim setom ćiriličnih slova i pisma bugarskog, makedonskog, ruskog, rusinskog, ukrajinskog i crnogorskog jezika. Činjenica da se nacionalni domeni mogu registrovati koristeći znakove manjinskih naroda i latinične i ćirilične predstavlja važan uslov ispunjen i za diverzitet na internetu počevši od samog naziva domena", rekao je Jovanović.

Dan univerzalne prihvatljivosti posvećen je pitanju da li internet domeni i imejl adrese mogu da podrže sve svetske jezike i pisma, imajući u vidu da od oko osam milijardi ljudi na planeti, internet koristi 5,4 milijarde, a 2,6 milijardi nikad nije bilo na internetu.

Direktorka Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve Seli Kosterton rekla je za Tanjug da se nada da će u budućnosti ceo svet koristiti internet, pa je stoga važno da svi mogu da se služe svojim pismom.

"U Srbiji imate mogućnost da pokažete svetu da možete da okupite različite vrste korisnika, preduzetnike, članove akademske zajednice, vlade, sve njih, da omoguće promociju pristupa sadržajima na jeziku kojim se služite", navela je Kosterton.

Direktor Registra nacionalnog interneta domena Srbije Dejan Ðukić kazao je za Tanjug da nije neophodno da sve bude i dalje na engleskom, te da su nacionalno pismo i lokalni jezici u registraciji domena i primeni sasvim funkcionalni.

"To je stvar izbora korisnika. Na nama, kao pripadnicima tehničke zajednice, jeste da uradimo sve da to funkcioniše. Na korisnicima je da izaberu da li hoće i na koji način to da koriste. Pored registracije naziva domena mi smo omogućili i razvoj brojnih ćiriličnih fontova. Registracija naziva domena je nešto što mi podržavamo, ali i kreiranje sadržaja. Na nama je, kao nekom ko radi na opštu korist, da omogućimo da to funkcioniše", istakao je Ðukić.

Menadžer komunikacija Registra nacionalnog interneta domena Srbije Dijana Milutinović za Tanjug je ocenila da je za Srbiju izvanredna stvar to što postoje internet domeni na ćirilici, naročito kada se ima u vidu da Unesko upozorava da će jezici koji ne budu na internetu jednostavno izumreti.