28. mart 2024 14:33

Ministarstvo pravde: Održani sastanci sa sindikatom o poboljšanju uslova zaposlenih u pravosuđu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo pravde: Održani sastanci sa sindikatom o poboljšanju uslova zaposlenih u pravosuđu

Foto: Shutterstock.com/Yavda, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je u prethodna dva meseca održano više sastanaka predstavnika tog ministarstva sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije, na kojima je razmatran materijalni položaj zaposlenih u pravosudnim organima, kao i moguće povećanje iznosa mesečnih isplata.

Ministarstvo u saopštenju pojašnjava da se mesečne isplate isplaćuju iz prihoda ostvarenog naplatom sudskih taksi, a u skladu sa Zakonom o sudskim taksama, te su samim tim ista sredstva ograničena na mesečnom i godišnjem nivou.

Predstavnici sindikata uputili su predlog Ministarstvu pravde da mesečne isplate zaposlenima ne budu identične za sve, već da se iste isplaćuju samo zaposlenima čija osnovna plata ne prelazi iznos od 90.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Tokom poslednjeg sastanka, koji je održan 15. marta Ministarstvo pravde je postiglo dogovor sa sindikatom da se mesečne isplate na ime poboljšanja materijalnog položaja i uslova rada zaposlenima u pravosuđu isplaćuju u različitim iznosima, na način što bi se zaposlenima čija osnovna plata ne prelazi 90.000 dinara isplaćivao mesečni iznos od 7.500 dinara neto, dok bi mesečni iznos za zaposlene čija osnovna plata prelazi 90.000 dinara iznosio 1.000 dinara neto.

Imajući u vidu da su sudijski i javnotužilački saradnici zaposleni u sudovima i javnim tužilaštvima iskazali neslaganje sa predlogom sindikata, Ministarstvo pravde će nastaviti konsultacije i sa sindikatima i sa predstvanicima sudijskih pomoćnika kako bi kroz dogovor doneli odluku koja je u interesu svih zaposlenih u pravosuđu, a shodno raspoloživim sredstvima u budžetu, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je u prethodne tri godine Ministarstvo pravde preduzelo značajne korake na poboljšalju materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u pravosuđu, radi obezbeđivanja boljih smeštajnih uslova i povećanja nivoa tehnične opremljenosti objekata u kojima pravosudni organi obavljaju svoje poslove.

Takođe, izmenjen je Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, čime su povećani koeficijenti zaposlenim sa najnižim zaradama.

Ministarstvo pravde navodi da će i ubuduće aktivno raditi na pronalaženju načina da se poboljša materijalni položaj i uslovi rada zaposlenih u pravosuđu.